Dat is makkelijk, dacht ik, het beste boek van 2010 heb ik namelijk al in het voorjaar aangekondigd, terwijl ik me er terdege van bewust was misschien voorbarig te zijn: Asterios Polyp van David Mazzuchelli. Dat vuistdikke stripboek over een verwarde architect, die zijn leven langzaam weer op de rails krijgt, is een briljant voorbeeld van hoe intelligent en betekenisvol de relatief nieuwe kunstvorm ‘graphic novel’ kan zijn. Even nazoeken leert me echter dat dit boek eind 2009 verscheen en pas begin 2011 zal worden vertaald.
Een boek dat wél dit jaar in het Nederlands verscheen is Blauwe pillen van Frederik Peeters (uitgeverij Sherpa). Hij beschrijft in dit autobiografische, zwierig getekende boek zijn relatie met Cati, die besmet is met het hiv-virus. Pas jaren na hun eerste ontmoeting worden de twee smoorverliefd als ze elkaar weer treffen op een nieuwjaarsfeest. Cati is dan al moeder van een zoontje dat ook hiv-positief is. Wat dat in de praktijk betekent voor een relatie lezen we in dit innemende, romantische verhaal. Ondanks de doem die je bij dit onderwerp verwacht, is het boek verrassend licht. Het eindigt met een absurde droomscène waarin Frederik discussieert met een mammoet. Die filosofisch ingestelde reus stelt hem gerust met de boodschap: ‘Wees tevreden met het heden en geniet zo lang het kan van wat eindig is…’
Maar Blauwe pillen verscheen oorspronkelijk al in 2001. Een andere kandidaat voor beste stripboek 2010 is Blast van de Franse tekenaar Manu Larcenet. Dit boek verscheen een jaar geleden en werd dit jaar in vertaling uitgegeven bij Oog & Blik/De Bezige Bij. Larcenet heeft zich de afgelopen tien jaar gemanifesteerd als een van de beste Franse auteurs (bijvoorbeeld met het semi-autobiografische De dagelijkse worsteling). In Blast vertelt hij het verhaal van een man die na de dood van zijn vader een soort religieuze ervaring krijgt. Hij wordt zwerver en trekt met een rugzak vol snoeprepen en flessen drank naar het platteland. De psychische aftakeling van de hoofdpersoon en zijn verrassende reis geeft Larcenet weer in sfeervolle, bijzonder overtuigende zwart-wittekeningen.

Manu Larcenet, Blast. Vertaald door Pieter van Heusden. Oog & Blik (De Bezige Bij), 208 blz., € 24,90