De zaak kwam aan het licht nadat een docent aan de Amerikaanse Universiteit in Beiroet Het Achterhuis op de boekenlijst had gezet en de leerlingen, zich deze keer niet beroepend op een smoes, het boek nergens konden vinden. De docent ging op onderzoek uit en het dagboek bleek onlangs op de zwarte lijst te zijn gezet. Hij belde het ministerie van Binnenlandse Zaken voor uitleg, dat hem tot zijn verbazing te woord stond. Het Achterhuis is verboden omdat het ‘sympathie voor de joden’ opwekt, verklaarde het ministerie. Censuur op basis van de meer algemene ‘joodse inhoud’-categorie is dan niet meer nodig. Sympathie weegt immers zwaarder.
De censuur strekt zich uit tot meer dan boeken. De lijst is lang en moet volgens sommigen worden uitgebreid tot ‘joodse’ kranten als The New York Times. The Wall-cd van Pink Floyd valt onder het verbod, evenals films als Schindler’s List, Life of Brian, Manhattan, La vita e bella, A Clockwork Orange en Independance Day. De acteurs Jane Fonda en Paul Newman vormen een categorie op zich. Al hun werk is verboden – in Newmans geval vanwege zijn rol in de film Exodus. Ook televisieseries als de eerste twee seizoenen van The Soprano’s en The Nanny – omdat enkele afleveringen in Israël zijn opgenomen – staan op de zwarte lijst.
Libanon geldt doorgaans als het meest liberale Arabische land. Maar dat vindt niet alleen zijn begrenzing in de relatie met Israël en het jodendom; ook strandt de vrijheid op interne gevoeligheden. Om de relatie tussen de talloze religieuze en etnische groepen die in Libanon de macht delen niet te verstoren, kan elke groep een beroep doen op haar gevoeligheden.Seksuele inhoud – laat staan homoseksuele content – is uit den boze. Net als werk met de algemene en eenvoudig te verkrijgen betiteling ‘beledigend voor Arabieren’, of meer specifiek ‘beledigend voor moslims’, of ‘beledigend voor christenen’. Op deze laatste grond werd onder meer De DaVinci Code verboden en werd een ban op heavy metal uitgeroepen nadat religieuze autoriteiten deze muziek in verband brachten met hekserij.
Hoewel de meeste albums van Metallica daarom verboden zijn, is de naleving van de censuur in Libanon verre van consequent. Niet alleen is bijvoorbeeld Iron Maiden nog overal te koop, er valt altijd wel iets te regelen in het land waar de wet als richtlijn wordt behandeld.
Het Achterhuis is nu gedoemd te verdwijnen naar een plaatsje onder de toonbank van de boekwinkels. Misschien zal de populariteit van Het Achterhuis op deze manier toenemen, maar of het Mein Kampf ooit van de bestsellerslijsten zal verdrijven valt te betwijfelen. Maar je weet natuurlijk nooit met die joden.