Wenen – De pr-afdelingen van ondernemingen zullen het ongetwijfeld aanmoedigen: een leuke ‘post’ op sociale media ter gelegenheid van moederdag. Het positieve effect wordt nog vergroot als het bericht afkomstig is – of lijkt te komen – uit het hart van een hooggeplaatste manager of (mede-)eigenaar van de firma. Geheel zonder risico is dat niet, bleek twee weken geleden in Oostenrijk.

Zo verscheen op het Twitter-account van ondernemer Katrin Glock een stemmige foto: een bord met de tekst ‘Happy mother’s day’, met daarnaast een bos bloemen en een pistool.

Dat viel bepaald niet goed bij volgers van Glock in Oostenrijk. De firma is wereldwijd bekend als wapenfabrikant, met het hoofdkantoor in Deutsch-Wagram, in de zuidelijke deelstaat Karinthië. Mevrouw Glock is actief als dierenactiviste, maar het publiek kent haar toch vooral als de echtgenote van miljardair Gaston Glock (92), de oprichter en nog steeds de baas van de onderneming.

Reacties legden al snel een link tussen het pistool en de (rouw)bloemen en de elf vrouwen die dit jaar in Oostenrijk al (deels met wapens) gedood werden. Men zag er geen al te positieve boodschap in voor moeders.

Als excuus kan gelden dat Glock zijn pr geheel vanuit de Verenigde Staten coördineert. De moederdag-post past in een reeks berichten van de fabrikant. Zo bestond de Valentijnsgroet dit jaar uit een wapen naast een hartvormige doos bonbons.

En het moet gezegd worden dat in Amerika beslist niet negatief werd gereageerd op de bijdrage. Sterker nog, daar reageerden bezoekers op sociale media bijna allergisch op negatief commentaar. Daarnaast vielen de foto’s in vergelijking met eerdere jaren eigenlijk nog mee: deze keer waren op de foto geen kogels te zien. Wellicht is het daarom dat de wapenfabrikant bepaald geen haast had om te reageren op alle commotie, of op z’n minst de bijdrage te verwijderen.

Ook in Nederland is Glock niet onbekend. Op de eerste plaats gebruiken verschillende krijgsmachtonderdelen pistolen van deze fabrikant. En tot voor kort hanteerde ook de politie deze wapens. Daarnaast zijn Kathrin en Gaston Glock actief in de hippische wereld. Vooral in 2012 kwam dat in het nieuws toen hun renstal in zee ging met Nederlandse topruiters als Edward Gal, Hans Peter Minderhoud en Gerco Schröder. Daarnaast runt het echtpaar een hippisch centrum in Oosterbeek.