Mexico-Stad – Bezorgde ouders kunnen hun kinderen weer met een gerust hart naar school sturen. Je doet ze ’s morgens hun bodywarmer aan en hangt ze de rugzak om, met daarin nog een opgerold vestje, alles van de nieuwe kinderkledinglijn van Miguel Caballero, en er kan niets gebeuren.

Op het oog zijn de kinderkleertjes normaal. Maar ze hebben een ingebouwd extraatje: ze garanderen volledige bescherming tegen 9mm-kogels. De Colombiaanse fabrikant van kogelvrije kleding meldt dat hij het initiatief niet zelf heeft genomen, maar dat ‘de markt’ hem erom vraagt.

Na het bloedbad op de school in Newton, Massachusetts, eind vorig jaar, waarbij twintig kinderen werden doodgeschoten, begonnen bij Caballero de e-mails binnen te stromen. De afzenders vroegen hem iets speciaals te ontwikkelen om de kinderen te beschermen, op school, in de speeltuin en in de bioscoop, want overal in de Verenigde Staten duiken types op die in het wilde weg beginnen te schieten. Dat ze bij Caballero aanklopten was niet zo vreemd. De Colombiaan begon halverwege de jaren negentig met het vervaardigen van kogelwerende kleding en bouwde er een zeer succesvol bedrijf mee op. De zaken gaan vooral goed in landen waar veel kogels rondvliegen, zoals in Mexico en de VS.

Wat Caballero maakt zijn niet de bekende loodzware vesten voor oorlogssituaties. Nee, het zijn modieuze en goed ontworpen kleren die hem de bijnaam ‘de Armani van de kogel­werende kleding’ hebben opgeleverd.

Zelf mocht ik ooit wat stukken uit zijn collectie passen. Het begon met een mooi zwart leren jack. ‘Kijk eens naar de afwerking, echte topkwaliteit’, zei de importeur. De prijs: 1479 dollar, maar dan had je ook veiligheidsgarantie categorie iiia (houdt 9mm-kogels tegen). Voor tropische avonden kon hij de guayabera aanbevelen, zo’n mooi wit hemd ideaal voor warme landen. Licht en luchtig en toch gepantserd, categorie iia, daar gaat geen kogel uit welk handvuur­wapen dan ook doorheen. De bruine suède jas kon zelfs worden geleverd in categorie IV. Dat ga je wel voelen want dan moeten er keramische platen in worden genaaid. Maar goed, dan kun je ook betrekkelijk veilig in de schootslijn van een AK47 terechtkomen.

De nieuwe kinderlijn is speciaal gericht op de Amerikaanse markt, waarop Caballero gek genoeg geen enkele concurrentie treft. De prijs van de kogelwerende bodywarmer en rugzak ligt rond de driehonderd dollar. Niet goedkoop, maar geen geld natuurlijk als het gaat om de veiligheid van je kind.