Maar nieuw is zo’n massale uitzetting bepaald niet, en de cijfers van die lieve president Obama zijn ook niet zo aardig. Sinds zijn aantreden in 2008 heeft hij liefst 2,7 miljoen illegale Mexicanen de grens over laten zetten. Dat is ruimschoots meer dan zijn voorgangers Bush en Clinton die beiden rond de twee miljoen Mexicanen deporteerden. De ‘deporter-in-chief’ hoonde Janet Murguía afgelopen zomer al. De voorzitter van de National Council of La Raza, de grootste overkoepelende organisatie die opkomt voor de belangen van de latino’s in de Verenigde Staten, protesteert al tijden tegen het uitzetten van de ouders van kinderen die in de VS zijn geboren, de Amerikaanse nationaliteit hebben en dus, ook zonder ouders, mogen blijven.

Het is natuurlijk niet allemaal Obama’s persoonlijke schuld. Hij heeft het migratieprobleem in de VS herhaaldelijk een humanitaire crisis genoemd, maar elke verandering of verbetering van het migratiebeleid is door de Republikeinen in het Congres geblokkeerd. Vorige week werd het cijfer bekend over 2015: 242.456 Mexicanen gedeporteerd. Dat is een daling vergeleken met een jaar eerder, en het laagste aantal sinds 2007. De migratie van Mexicanen naar het noorden, legaal en illegaal, is de laatste jaren toch al sterk gedaald. Volgens het onderzoekscentrum pew zijn er tussen 2008 en 2014 meer Mexicanen vrijwillig naar hun eigen land teruggekeerd dan er nieuwe zijn geëmigreerd. Dat was vooral een gevolg van de kredietcrisis in de VS waardoor illegalen nauwelijks nog werk konden vinden.

De uitzetting van illegalen uit Midden-Amerika is drastisch verminderd. Niet omdat de armen uit Guatemala, Honduras en El Salvador niet langer naar het rijke noorden willen, maar omdat Mexico een flink deel van het vuile werk opknapt en de migranten oppakt tijdens hun trektocht door het land. In 2015 arresteerden de Mexicaanse autoriteiten 190.366 Midden-Amerikaanse migranten, oftewel 522 per dag. Onder hen tienduizenden kinderen die net als de volwassenen vaak maandenlang in detentiecentra worden opgesloten.

Van deze ‘positieve’ rol van Mexico is Trump vast niet op de hoogte. Wanneer ze het hem vertellen, daagt er wellicht wat nuance in zijn opinie over dat land van criminelen en verkrachters.