Mexico-Stad – Het parlement van de gewelddadige Mexicaanse staat Guerrero wil dat het telen van papavers, de grondstof voor heroïne, legaal wordt. Het heeft een wetsvoorstel aangenomen om de verbouw ‘voor medicinale doeleinden’ mogelijk te maken. Van de zaadknoppen wordt ook morfine gemaakt.

Het cultiveren van de amapola real bleef tot voor kort vrijwel beperkt tot de noordwestelijke deelstaat Sinaloa, de thuisbasis van het kartel van El Chapo, de beruchte capo die in een gevangenis in New York op zijn proces wacht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stimuleerde de Amerikaanse overheid de productie hier om het tekort aan morfine voor de gewonde soldaten aan te vullen. De laatste jaren is echter heel Guerrero volgeplant. Mexico is daardoor de op twee na grootste heroïneproducent van de wereld (na Afghanistan en Myanmar) en de grootste leverancier van verslaafden in de VS.

De parlementariërs denken dat de enorme macht van de criminele organisatie door legalisering aan banden kan worden gelegd. Het voorstel lag al twee jaar in de ijskast, maar lijkt door het resultaat van de verkiezingen in juli plotseling levensvatbaar. Het ligt nu bij de Senaat in Mexico-Stad, waar de linkse partij van de komende president López Obrador sinds begin deze maand de meerderheid heeft. Die partij staat zeer welwillend tegenover legalisering van drugs.

De arts en oud-rector van de grootste universiteit van Mexico Juan Ramón de la Fuente, die ambassadeur bij de VN wordt, is er zeker van dat de legalisering van drugs in Mexico binnen drie jaar een feit zal zijn. Allereerst zal begonnen worden met het legaliseren van weed, maar Olga Sánchez Cordero, die de machtige positie van minister van Binnenlandse Zaken gaat bekleden, heeft aangekondigd dat Mexico ook het vrijgeven van andere drugs in de VN aan de orde gaat stellen.

Het legaliseren van de papaverteelt zal niet simpel zijn, weet De la Fuente. Om te beginnen moet hij zoeken naar overeenstemming met de VS, zei hij in een eerste interview, want ‘een fors deel van de zwengel die de productie aanjaagt, bevindt zich daar’.

Legalisering is volgens hem de enige manier om een einde te maken aan de slepende drugsoorlog: ‘In plaats van de drugs te bestrijden met wapens en helikopters, zoals in deze absurde oorlog die ons honderdduizenden doden en vermisten heeft opgeleverd, moeten we een sociaal offensief voeren vanuit gezondheidsoogpunt. Een drugsgebruiker dient hulp te krijgen en niet voor een paar jaar de gevangenis in te gaan.’