Het jaar was nog geen week oud en daar waren ze alweer, de eerste slachtoffers op de Canarische migratieroute van 2021. De eerste gekende slachtoffers moeten we eigenlijk zeggen, want de oceaan is wijd en de afstand tussen de Afrikaanse westkust en de Spaanse archipel groot. Op een strand aan de zuidkust van Tenerife eindigde de overtocht van 47 bootvluchtelingen uit Sub-Saharaans Afrika. Drie van hen waren onderweg bezweken. Een vierde stierf op het strand van Tenerife.

Een week eerder bracht de Spaanse ngo Caminando Fronteras haar jaaroverzicht uit. Daaruit bleek dat het aantal slachtoffers op de migratieroutes naar Spanje in 2020 zeker driemaal zo hoog was als gewoonlijk wordt aangenomen. Zo telde de VN-organisatie voor migratie iom vorig jaar 706 doden en vermisten op weg naar Spanje. Maar het werkelijke aantal is ten minste 2170, ontdekten de medewerkers van de Spaanse ngo. Zij spraken met mensen in de landen van herkomst die op zoek zijn naar hun vermiste familieleden, en met organisaties van migranten. Een andere bron was de alarmtelefoon van de ngo. Op dit nummer kunnen bootvluchtelingen in nood zich melden, waarna de reddingsdiensten worden gewaarschuwd.

Veruit de gevaarlijkste route is de oversteek van West-Afrika naar de Canarische Eilanden. In totaal 1851 mensen kwamen hier om, zegt Caminando Fronteras. De ngo merkte dat familieleden van vermisten vaak wachten met het doen van aangifte, uit angst voor criminalisering.

De Spaanse overheid houdt geen officiële telling bij van slachtoffers, terwijl het ministerie van Binnenlandse Zaken wél tweemaal per maand komt met cijfers over de ‘onregelmatige immigranten’ die Spanje zijn binnengekomen. Hun aantal steeg vorig jaar met dertig procent. De toename was alleen aan de Canarische route toe te schrijven. Op de archipel kwamen 23.000 migranten aan, bijna negenmaal zo veel als een jaar eerder.

Veel Spaanse media spreken van een ‘lawine’ of ‘invasie’. Tegelijk ligt de toeristische sector plat door de pandemie, zodat duizenden Canariërs zonder werk en inkomen zitten. Begin december reisde Santiago Abascal, leider van de extreem-rechtse partij Vox, naar de archipel. Hij was bij een manifestatie die de schuld van de wegblijvende toeristen bij de ‘invasie’ van de migranten legde. De eerste geweldsincidenten tegen migranten hebben zich al voorgedaan.


Het aantal in 2021 getelde doden en vermisten op de Middellandse Zee was deze week volgens het Missing Migrants Project (IOM): 15