Mijn Wij

Ik heb nooit echt de behoefte gehad bij een bepaalde club te horen, zoals een politieke partij of stroming. Wel deel ik met een aantal collega’s eenzelfde linkse overtuiging, maar dat speelt zich niet af in groepsverband.
Op dit moment voel ik me vooral Europeaan, want ik ben net terug uit Parijs. Maar sowieso voel ik me thuis in West-Europa. Dat zijn voor mij herkenbare samenlevingen, met een gemeenschappelijke geschiedenis, literatuur en landschap. Hetzelfde gevoel heb ik bij de Verenigde Staten. Ik ben echter geen kosmopoliet: andere culturen vind ik moeilijk te interpreteren. Zo heb ik ooit besloten niet naar Japan te gaan voor een conferentie, omdat ik me daar verloren zou voelen zoals in de film Lost in Translation.

Maar ik voel me ook thuis in Nederland. Ik bemoei me graag met de Nederlandse maatschappij en politiek en kan me niet voorstellen dat ik zou verhuizen naar bijvoorbeeld Frankrijk. Dat betekent overigens niet dat ik de Nederlandse cultuur de beste vind. Ik ben toevallig in Nederland geboren en opgevoed en mijn vrienden wonen hier. Maar dat had net zo goed een ander land kunnen zijn.

Hans Achterhuis is hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Twente