Michael, op 30 juni 1966 geboren in het zwarte getto van Brooklyn, is het derde en jongste kind van Lorna Tyson. Jimmy Kirkpatrick, zijn vader, die niet met Lorna is getrouwd, krijgt een hartaanval als Mike twee jaar is, zodat Lorna aangewezen is op de bijstand en noodgedwongen moet verhuizen naar Brownsville, de beruchtste buurt van New York, waar een klein, propperig, slissend jochie als Mike de pispaal is en door zowel jongens als meisjes wordt geslagen.
Hij loopt op blote voeten op straat, want er is nergens geld voor. Aan zijn lot overgelaten, voor galg en rad opgroeiend. Net als iedereen aan de zelfkant moet hij pakken wat hij pakken kan, voordat hij zelf te grazen wordt genomen. Hij loopt met een pistool en belandt in een gesticht dat wordt bezocht door Muhammad Ali. Vanaf die dag wil Mike bokser worden. The Champ!
De slonzige honderd kilo wegende etterbuil traint zich wezenloos en op dertienjarige leeftijd wordt hij door Cus D'Amato, de vroegere trainer van Floyd Patterson en Sugar Ray Robinson, uit de jeugdgevangenis gehaald en tot een perfecte vechtmachine gekneed. Hij is pas gelukkig in de ring en voelt zich nergens anders thuis. Hij is een gigantische pitbull en draagt geen sokken of jas als hij de ring betreedt, zodat iedereen meteen kan zien wat voor vlees ze in de kuip hebben.
Lana Shabazz, die vroeger Muhammad Ali van zijn natje en droogje voorzag en als een moederkloek over hem waakte, valt in een gat als haar oogappel met boksen stopt, maar voor Tyson wil ze voor geen goud werken. Als ze hem ziet boksen, zegt ze: ‘Lana, you don’t wanna work for that boy. He’s gonna kill somebody, he’s crazy.’ Tysons afgod is Williams Harrison ‘Jack’ Dempsey, die in 1919 wereldkampioen zwaargewicht werd na het bloedigste gevecht ooit, tegen Jess Willard. Dempsey was een zwerver die zich in leven had gehouden door te boksen tegen iedereen die daarvoor wilde betalen. Hij was innig bevriend met Al Capone en vocht zeer smerig. Als eerbewijs heeft Mike zijn haar op Dempseys manier gekapt en draagt hij net zo'n zwarte broek in de ring.
BOKSEN TART HET zesde gebod: Gij zult niet doden. Tyson, wiens klappen sneller aankomen dan de split-second die het oog nodig heeft om ze te kunnen waarnemen, drijft op zijn dierlijke instincten en hij voelt genadeloos aan hoezeer het publiek geniet van zijn destructiedrang en bloeddorstigheid. Door zijn niet aflatende agressie is hij de vleesgeworden mix van adrenaline, angstzweet en sperma van de mensen om hem heen. Ze willen bloed zien, terwijl hij zijn tegenstander rijp maakt voor de slacht. Hoe beestachtiger hoe beter. Zoals tegen die arme Tyrell Biggs, die hij zeven ronden zo hard slaat dat er geen spaan meer van hem heel is. Niet voor niets zegt Tyson: ‘Outside of boxing everything is so boring.’
Niemand zal ooit weten hoe sterk Mike Tyson in werkelijkheid is. Insiders mogen beweren dat Muhammad Ali het gevecht tegen hem gewonnen zou hebben, maar Mike zelf weet dat hij die blaaskaak, voordat deze kon zeggen hoe lelijk Mike was, voor zijn bek geslagen zou hebben. Tyson voelt zich geen sportman, maar een gladiator. Hij is nog steeds gewend te nemen wat hij wil. Hij won al zijn gevechten en is hard op weg het record van Rocky Marciano (49 gevechten zonder nederlaag) te overtreffen. Hij is de jongste wereldkampioen uit de geschiedenis. Op 22 november 1986 verslaat hij in Las Vegas Trevor Berbick. Zo wordt hij de jongste wereldkampioen uit de geschiedenis. Hij is dan twintig jaar.
Hij bezit maar een boek: Zen and the Art of Archery. Zijn favoriete gerecht is garnalen met knoflook (zo rauw mogelijk) en hij neemt nog steeds wat hij maar kan: auto’s, Dom Perignon, Corona bier, coke en vrouwen. Dat hoort nou eenmaal bij het boksen; The Champ neemt, de rest van de wereld geeft. Hij hoeft maar te kijken en ze kruipen al door het stof. Donald Trump is zijn grote gabber. Vrouwen zijn hoeren, hij heeft nooit anders meegemaakt en hij weet wat ze willen: Iron Mike. Zij weten wat hij wil: bloed. ‘I’ll make you into my girlfriend’, pleegt hij te zeggen.
Maar vrouwen blijken verraderlijker te zijn dan mannen. Ze vechten niet terug, maar winden je om hun vingers, zodat je ze niet eens van je af kan slaan. Hij trouwt met de mooie Robin Givens, het sterretje dat met hem naar de opera wil. In plaats van gewoon door te trainen, belt hij haar om de haverklap op. Hij raakt zo buiten zinnen van de paranoia dat ze hem plat moeten spuiten om zijn agressie te beteugelen. Het loopt lelijk uit de klauwen. Hij hengst haar in elkaar en knalt met zijn BMW 750 tegen een boom. Voor het eerst van zijn leven raakt hij buiten westen - geen tien seconden, maar dertig minuten.
Er wordt geroddeld dat het een zelfmoordpoging was, maar een feit is dat Robin haar Mercedes een keer achter in zijn Rolls Royce boort en dat hij uit nijd zijn splinternieuwe Bentley in de poeier rijdt. Alleen maar omdat zij een paar kapotjes in zijn broekzak had gevonden.
Hun echtscheiding zorgt voor zijn tweede knock out. Dat rotmokkel en haar moeder Ruth Roper plukken hem helemaal kaal. Het is ook hun schuld dat het record van Rocky Marciano overeind blijft, want Mike gaat in februari 1990 op een ongelooflijke manier op zijn bek tegen James ‘Buster’ Douglas, die een manager heeft die over hem zegt: ‘James is kind, he’s caring.’ En van zo'n stuk ongeluk heeft hij verloren! Om je kapot te schamen. Mike was blind geslagen, ze moesten hem van de vloer slepen. Hij is pas 23 jaar en nog erger dan dood. Oud.
Angelo Dundee, de ex-trainer van Ali, zegt: ‘Tyson was eens onoverwinnelijk. Nou is-ie een uitgewrongen dweil.’
SINDS 1988 IS DON KING de manager van Iron Mike en wie Don King is weet iedereen in de business: hij heeft Muhammad Ali misbruikt en later Larry Holmes. Hij draagt een witte bontjas, diamanten ringen en een gouden halsketting met een kroon en daarop: ‘DON’. Hij is zo gemeen dat zijn haar overeind staat, al zegt hij zelf: ‘My hairstyle is an aura of God. He who sits high and keeps His eye on the sparrow.’
In zijn jeugd leurde hij met loterijnummers van de maffia in Cleveland en tijdens een straatgevecht in 1966 vermoordde hij een man, waarvoor hij vier jaar kreeg. Hij organiseerde tournees voor de Jacksons (Michael kan zijn bloed nog steeds drinken) en heeft zijn oog wellustig op de 22-jarige Mike Tyson laten vallen als diens manager Jim Jacobs sterft. ‘Be not afraid of greatness’, lispelt hij tegen Mike.
Mike mag dan nergens bang voor zijn, iedereen houdt zijn hart vast als King, die onderhand alle zwaargewichten onder contract heeft, de ontvangsten van de close circuit fights afroomt met een bedrag van vijf miljoen dollar. Hij wil nog veel meer: al het geld dat Mike heeft verdiend. Honderd miljoen dollar liggen voor het grijpen. Hij laat Mike verloederen en geeft hem seks, drugs en rock ‘n’ roll tot hij geen pap meer kan zeggen.
Mike rapt: ‘I’m in a dream/ Day after day/ I see beautiful women/ In such an array’ om een miss- verkiezing te promoten. Desiree Washington, een van de deelneemsters klaagt hem later aan wegens verkrachting.
HET IS JANUARI 1992, drie jaar voor de O. J. Simpson-kwestie, als Tyson moet voorkomen. Hij verweert zich met de woorden: ‘Ik hou van vrouwen. Mijn moeder was een vrouw.’
Maar hij heeft geen schijn van kans. Het is als vroeger, toen hij zo trots als een aap was, omdat hij als elfjarig jochie oude vrouwtjes beroofde van hun spaargeld.
Grinnikend denkt hij weer aan zijn idool Jack Dempsey. Toen deze ‘s nachts van zijn restaurant op Broadway naar huis liep, werd hij overvallen door twee straatrovers, die hij tot moes sloeg. Hij was al over de tachtig. Dempseys motto was: 'Keep punching.’ En hoe heette zijn dodelijke rechtervuist? Iron Mike.
Tyson is pas achtentwintig. Hij zei ooit: ‘People say “poor guy”. That insults me. I despise sympathy.’