De huidige partijleider van Labour, Ed Miliband, geeft onderwijs eveneens een centrale plek, maar dan om te beginnen zijn eigen scholing. Kijkers van de Britse zendtijd voor politieke partijen en aanwezigen op het partijcongres in Manchester kregen een lofzang voorgeschoteld op de openbare school waar de gebroeders Miliband heen gingen.

Multiculturele klassen, goed onderwijs, gedreven leraren, een ietwat enge rectrix met knotjeshaar – voor de 42-jarige Miliband was Haverstock School de ideale voorbereiding op Oxford en een voorbeeld van hoe openbaar onderwijs zou moeten zijn. Het helpt natuurlijk dat deze school in een van de betere ‘postcodes’ van Londen ligt, op loopafstand van Milibands ouderlijk huis op Primrose Hill. Deze heuvel is de sociaal-democratische tegenhanger van het door de Conservatieven bezette Notting Hill. Openbare scholen in gewone buurten – laat staan in mindere buurten – zijn oorden waar ouders hun kinderen het liefst niet naartoe sturen. De geseculariseerde jood David Miliband bijvoorbeeld stuurt zijn zoontje naar een katholieke school. Zijn even ongelovige vrouw gaat speciaal naar de kerk om een wit voetje te halen bij de priester.

Hoewel hij afkomstig is uit een intellectueel milieu en woont in een huis van 1,6 miljoen pond probeert Miliband zich te profileren als man van het volk. Zo bekende hij vroeger naar Dallas te hebben gekeken. Stiekem, want het was geen serie waar de Milibands met de black pudding op schoot voor klaar gingen zitten.

Daartegenover, zo suggereerde Miliband, staan de gemene Conservatieve kostschool­jongens die gewone mensen als plebejers beschouwen. Dat bleek onlangs nog toen de vroegoude Tory Andrew Mitchell uitviel tegen een dienstkloppende Downing Street-­bewaker die hem had gemaand van zijn fiets (met mandje) af te stappen. Tegenover de burkeaanse patriciërs die vijfhonderd jaar onder dezelfde eik hebben gezeten, plaatste Miliband de joodse diaspora waarvan hij deel uitmaakt.

Milibands relaas over zijn schooltijd kon op milde hoon rekenen van de hoogblonde kostschoolconservatief Boris Johnson. In zijn Daily Telegraph-column haalde de burgemeester van Londen, een nazaat van Turkse vluchtelingen, goede herinneringen op aan de Primrose Hill Primary School. Op deze basisschool leerde ook een andere prominente politicus zijn eerste volzinnen schrijven. Een zekere Edward Miliband. Van dit stukje toeval maakte de Labour-leider geen gewag bij zijn schoolstrijd.