Londen - De Britse Labour Partij is amper bekomen van de twisten tussen Blair-Brown of een nieuwe machtsstrijd dient zich aan. In een socialistische versie van Kaïn en Abel strijden de gebroeders David en Ed Miliband om het partijleiderschap, waarbij eerstgenoemde de steun heeft van de blairieten en zijn jongere broer de troetelbeer is van Browns volgelingen. Waar de keuze voor de 45-jarige David electoraal beter oogt, daar neigt het rode hart naar de vier jaar jongere Ed. Zaterdag volgt de uitslag.
Naast de Milibands zijn er nog drie minder kansrijke kandidaten. Zo is daar de Liverpudlian Andy Burnham, een gezondheidsfanaat die zich profileert als kandidaat tegen de Londense Labour-elite. De vakbondsfavoriet is Browns voormalige luitenant Ed Balls. Ten slotte doet Diane Abbott mee, die ooit pleitte voor staatsonderwijs om haar kinderen vervolgens naar de particuliere City of London-school te sturen. Zij krijgt de stem van ma Miliband, Marion Kozak, die niet wil kiezen tussen haar zoons.
Kozaks echtgenoot was de in 1994 overleden marxistische socioloog Ralph Miliband, een Poolse jood die begin 1940 zijn geboorteland België was ontvlucht en faam verwierf met zijn boek over de rol van staat binnen de kapitalistische maatschappij. Zijn zoons studeerden beiden politiek, filosofie en economie aan Corpus Christi, Oxford. Hoewel Ed een blauwe maandag werkte als televisiejournalist, gingen ze vrijwel direct de politiek in. David werd beleidsmedewerker van Blair en werkte in 1997 mee aan het verkiezingsmanifest. Onder Brown klom ‘Brains’, zoals zijn bijnaam luidt, op tot minister van Buitenlandse Zaken. Zijn broertje schreef toespraken voor Brown en werd milieuminister. Als goedmoedigste browniet noemden de blairieten hem ‘the Emissary of Planet Fuck’. David geniet de steun van New Labour-architect Peter Mandelson, terwijl Ed zich gesteund weet door oudgedienden als Neil Kinnock en Tony Benn. Mocht David tegen de verwachtingen van de gokkantoren verliezen, dan zal hij met spijt terugkijken op de zomer van 2008, toen hij naliet de verzwakte Brown uit te dagen. Voornaamste probleem van David is dat hij spreekt in technocratenjargon. Zijn toespraken bestaan uit aaneenrijgingen van platitudes als ‘Progress is possible’ en ‘The world can be a scary place’. Ed is iets, doch niet veel, charismatischer, maar ontmoet vanwege zijn authentiek-socialistische ideeën argwaan bij zwevende kiezers uit de middenklasse.
Een probleem dat de gemankeerde Marx Brothers delen is hun imago als brave, bevoogdende en gematigd intellectuele carrièrepolitici die op zondagmiddag met hun gezin eten bij Jamie Olivers gaarkeukens in de trendy wijk Primrose Hill. Binnen Labour-kringen klinkt steeds vaker de grap dat Ralph Miliband, die nabij Karl Marx begraven ligt, altijd heeft gezegd dat Labour de arbeidersklasse zal verraden, waarna hij twee zoons op de wereld heeft gezet om het te bewijzen.