Praag – Tsjechen zijn net bekomen van de advent-protesten tegen premier Andrej Babiš en nu kunnen ze hun spandoeken al weer tevoorschijn halen. De oligarch is niet van plan om af te treden of zijn miljardenconcern Agrofert op te heffen. En hij legt het auditrapport van de Europese Commissie over belangenverstrengeling naast zich neer.

Eind februari start de Estafette voor de democratie. Tijdens deze lenteacties, die in dertien Tsjechische steden moeten plaatshebben, zullen de activisten van de Miljoen Momenten voor Democratie het vertrek van de ‘leugenaar en dief’ eisen. En ze willen ook praten over de grootste uitdagingen waar het land voor staat. Want de controversiële premier vormt lang niet de grootste bedreiging.

Miljoen Momenten, dat net twee jaar bestaat, heeft in 2019 meer dan 1500 acties opgezet. Een groep studenten begon ermee om Babiš aan zijn verkiezingsbeloftes te herinneren dat hij een democratische premier zou zijn die de Tsjechen serieus zou nemen. Hij vond het echter niet nodig om te reageren op de oproep en nog steeds vermijdt hij het publieke debat. Terwijl de Tsjechen op straat demonstreren, spreekt de premier af met zijn idool, acteur Daniel Radcliffe, of traint hij zijn spieren in een fitnessclub.

In 2020 wil Miljoen Momenten meer gas geven, in aanloop naar de verkiezingen van 2021. De actiegroep heeft zelf geen politieke ambities en zal zich niet omvormen tot een partij – al dringen velen daarop aan. ‘We moeten neutraal blijven om het vertrouwen van de samenleving te behouden. De protesten hebben veel hoop gewekt. Mensen rekenen op ons. We willen zo veel mogelijk Tsjechen activeren, ongeacht hun politieke opvattingen’, legt Sára Klačko uit.

Daarom moedigt Miljoen Momenten mensen aan om lid te worden van democratische partijen. Om zo een front tegen de ano-beweging van Babiš te vormen. ‘De politiek kan trouwens wat frisse wind gebruiken. De oppositie is erg verdeeld’, zegt Mikuláš Minář, voorzitter van Miljoen Momenten. ‘We geloven dat dingen kunnen veranderen, maar hiervoor is wel tijd nodig.’ Nog altijd geloven velen in de Babiš-droom, waarin Tsjechië als bij toverslag in een tweede Zwitserland verandert. Het land is op dit moment nog een Oost-Europese economische tijger, maar met de economie gebaseerd op assemblage en export kan dat snel veranderen, waarschuwen economen.