Berlijn - Eindelijk heeft Duitsland zijn koningshuis. Minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg is weliswaar slechts van lagere adel, verder beantwoordt de populairste politicus van het moment volledig aan het plaatje. De pas 38-jarige Beierse christen-democraat is charmant, belezen, recht voor z'n raap - en wordt steeds vaker genoemd als opvolger van bondskanselier Merkel.

Het republikeinse Duitsland smult doorgaans van nieuwtjes over Europese vorstenhuizen. Niet vreemd dat Zu Guttenberg, sinds hij vorig jaar tot de regering toetrad, over publiciteit niet te klagen heeft. Zijn blauwe bloed spreekt tot de verbeelding. Karl-Theodors moeder hertrouwde met een zoon van Von Ribbentrop. Zijn blonde vrouw Stephanie is een Bismarck. De moeder van twee dochters geldt ook nog eens als een onvermoeibare strijdster tegen kindermisbruik. Het mede door haar gemaakte televisieprogramma Tatort Internet, waarin vermeende pedofielen via internetafspraakjes met minderjarigen worden ontmaskerd, ligt onder vuur wegens uitlokking.

En dan zijn er nog de fotoreportages. Van roddelbode Bunte tot de linkse TAZ, alle media toonden begin 2009 de kersverse minister van Economische Zaken voor crisisoverleg in New York, stijlvol poserend voor de camera’s. Dat deed hij in zijn huidige functie als minister van Defensie nog eens dunnetjes over, stoer zittend in een legerhelikopter. Daarbij blijkt Zu Guttenberg behalve glamour en ambitie ook politiek talent te hebben. Hij wil de dienstplicht afschaffen, het leger inkrimpen en het aantal ambtenaren op zijn ministerie halveren. Het lijkt hem nog te gaan lukken ook. Op het partijcongres van zijn eigen CSU, waar de dienstplicht voorheen gold als een heilig huisje, kreeg zijn plan dit weekeinde slechts vijf stemmen tegen.

Inmiddels geldt de man met de tien voornamen binnen de geplaagde Duitse christen-democratie als verlosser. Mocht de CDU volgend jaar de deelstaatverkiezingen in haar door protesten geteisterde bolwerk Baden-Württemberg verliezen, dan moet Zu Guttenberg de nieuwe bondskanselier worden, heet het. Die reflex is begrijpelijk. Veel Duitse burgers lijken teleurgesteld in de politiek. Politici gelden net als in Nederland als verdacht. Maar Zu Guttenberg wordt niet als een politicus beschouwd. Hij is de prins op het witte paard.

Even begrijpelijk is Zu Guttenbergs reactie op zulke geruchten: ‘Bizar.’ Hij weet hoe snel de kiezersgunst kan omslaan. Er zijn ook praktischer bezwaren tegen te vroeg pieken. Wil Zu Guttenberg bijvoorbeeld minister-president van zijn eigen Beieren worden, dan moet de grondwet van de deelstaat worden veranderd. Die bevat namelijk een minimumleeftijd voor regeringsleiders: veertig jaar. Karl-Theodor heeft nog even de tijd.