Volop lof voor die Revue. Van Nieuwkerk benadrukte net te vaak dat er tranen bij kijkers en makers hadden gevloeid. Marc-Marie was de enige die op technische en artistieke verdiensten inging – vakman immers (verheugen wij ons op ’t Schaep in Mokum binnenkort). Jammer dat de naam Wim Sonneveld niet eens viel.

Ach, het was soms wel erg volkstoneel en dik hout, maar kwaliteit voor de (bejaarde?) massa, kom er es om. Schlick zoekt ook massapubliek, maar dat blijkt lastig te vinden. Waarom zat die vrouw daar trouwens met haar gemeenplaatsen? Waarom louter kritische vragen over kijkersaantallen en geen enkele over de bagger waarin sbs pleegt te excelleren?

Onvermeld liet Schlick nota bene de Vlaamse dramaserie Crimi Clowns die die avond bij haar eigen Veronica begon. Misdaad loont vooral voor nette burgers: politie, rechters, thrillerschrijvers, uitgevers en een complete film- en tv-industrie. We houden van spanning en gruwel. In de tweede reeks van het oer-Hollandse Penoza (kro) wordt een man op de visafslag geplet en doorboord met een vorkheftruck omdat hij heeft ‘gebabbeld’. In de openingsaflevering van Crimi Clowns wordt iemand doodgeslagen en van een viaduct op de snelweg gegooid met bejubeld resultaat. Walgelijk of heerlijke huiver? Ik kan er slecht tegen, maar wie iets over drama beweert kan bezwaarlijk een fiks deel van het genre onbekeken laten. Zeker als juist in die hoek professionalisering en kwaliteit worden bereikt. De verhaallijn van Penoza 2 bevat een aantal ongeloofwaardige zo niet onzinnige passages, maar de spanningsopbouw werkt en Monic Hendrickx is weer onnavolgbaar als gangstermoeder Carmen. Complexer en weerbarstiger is Crimi Clowns, portret van een Vlaamse boevenbende, clowns van professie, dieven, hoerders en snoerders uit roeping. Het heeft een geraffineerde vorm, schetst scherp een rafelrandmilieu, is snel, geestig, hard en ranzig ineen.

Binnenkort ook nieuw drama van de combi ntr, Vara en vpro. Lieve Liza, hun eerste gezamenlijke comedy: macho voetbaljournalist moet brievenrubriek voor vrouwenblad gaan verzorgen. En de nieuwe single play-reeks One Night Stand begint, waarvan ik voor deze maand vooral Cabo van Ivan Barbosa en Rogier de Blok (21 december) aanraad. Vanwege het Rotterdams/Kaapverdische milieu, maar vooral vanwege een mooie vertelling over leven tussen culturen en kleuren.

Crimi Clowns, Luk Wyns, Veronica, vrijdags, 22.25 uur. One Night Stand, NTR/Vara/VPRO, vrijdags, Nederland 2, 23.15 uur. Lieve Liza, Jean van de Velde, NTR/Vara/VPRO, zondags, Nederland 3, 21.25 uur. Penoza 2, Diederik van Rooijen; KRO, zondags, Nederland 3, 20.25 uur