Dat hoor je wel vaker: dat er constant met modder wordt gegooid naar ‘een bepaalde bevolkingsgroep’.
Is dat zo?
Ik zou wel eens willen weten of er in de media sprake is van moddergooien.
Ik geloof er niets van; sterker, ik kan me helemaal niet herinneren dat er columnisten zijn in de grote bladen of in de opinietijdschriften die moddergooien. Een enkele columnist doet het wel eens een enkele keer. Ik bijvoorbeeld. Maar verder wordt er uiterst keurig gediscussieerd over die bepaalde bevolkingsgroep. Zelfs de verregaandste uitspraak van Wilders is een uitzondering – en of hij de wet overtreedt moet nog maar worden bekeken.
Bij Nova of bij De wereld draait door – daar al helemaal niet – of bij Buitenhof, of bij Pauw en Witteman (dat zijn ongeveer de invloedrijkste programma’s op de televisie) wordt er nooit en nooit met modder gegooid. In De Telegraaf – in sommige kringen nog steeds gezien als een xenofobe krant – lees je nooit iets dat niet door de beugel kan, of dat omschreven zou kunnen worden als ‘met modder gooien’.
Nu zou je kunnen zeggen dat het constant herhalen van bijvoorbeeld de criminaliteitscijfers een vorm van moddergooien is. Wanneer iemand dat beweert, dan wordt er in feite bedoeld: ‘Die feiten kloppen wel, maar die zijn pijnlijk en moet je eigenlijk niet al te vaak mededelen, zodat we die feiten kunnen vergeten.’
Wat zou de reden anders kunnen zijn? Die mensen willen dus welbewust een andere kijk op de werkelijkheid geven. Dat is best, maar als er personen zijn die dat niet willen en die de feiten keer op keer, tot vervelens toe misschien, naar voren brengen, dan is dat altijd nog geen moddergooien. Het zijn feiten.
Je zou het ‘kopvodden-incident’ van Wilders een vorm van moddergooien kunnen noemen. Het is een slechte grap van Wilders. Onverstandig ook. Maar hoe vaak is Wilders niet ten onrechte een racist genoemd, en een fascist, en hoe vaak heeft hij zich bezondigd aan dit soort uitspraken?
Acht keer, negen keer? Ik weet het niet.
Ik heb een mapje waarin hij zeker wel door twintig mensen wordt neergezet als een fascist, dan wel racist.
De koran moet verboden worden – is geen moddergooien. Ook heeft Wilders gezegd dat bepaalde voetbalhooligans in de knieën geschoten mogen worden. Dat was een uitspraak die weliswaar op dat moment betrekking had op een bepaalde bevolkingsgroep, maar Wilders voert een politiek waarbij hij alle voetbalhooligans wel door de knieën wil schieten. Van welk geloof ook. Dat is nog steeds geen moddergooien. Wanneer jongens op vier mei gaan voetballen met een herdenkingskrans en dat wordt in felle bewoordingen toegeschreven aan een bepaalde bevolkingsgroep en dat blijkt waar te zijn, dan is dat ook nog geen moddergooien.
Bezwaar maken tegen ‘Hamas, Hamas, alle joden aan het gas’ – en de mensen die dat doen betitelen als schoften of criminelen of achterlijken, is nog steeds geen moddergooien.
Het treurige is dat kritiek op ideologieën in Nederland bijna onmogelijk is geworden; de politieke correctheid neemt toe omdat de politiek correcten steeds vaker zeggen dat de samenleving verhardt en onbeschaafder en onfatsoenlijker wordt – juist door degenen die ‘met modder gooien’.
Toen Wilders onlangs in Engeland een persconferentie hield, droeg een bepaalde bevolkingsgroep borden mee waarop stond dat de sharia in Nederland en Engeland ingevoerd moest worden, er was een bord waarop stond – zo kreeg ik als foto toegestuurd – ‘Kill Wilders’. Er waren borden waarop stond dat men geen democratie wilde.
Is er een Nederlandse politiek incorrecte te noemen, die ook aan de andere kant zulke opvattingen heeft?
Ongetwijfeld zullen er fascistische sekten zijn die iedereen met een kleurtje het land uit willen of ze allemaal willen vermoorden.
Maar hoeveel invloed heeft die groep eigenlijk? Waar zijn ze? Al gooien ze met modder – er is geen hond die dat weet.