Omdat mode synoniem is voor niet nadenken, is het tegelijkertijd een uitstekend communicatiemiddel. Draag een rose driehoek als je homo bent, en iedereen weet dat je homo bent. Draag een rozenkrans, hakenkruis, een davidster en een hamer en sikkel en je heet Gerard Reve en je staat alleen.
Denk na en je bent niet modieus.
Hoe gaat een en ander in zijn werk? Een zekere heer K. is een Bosnisch-Servische psychiater en een diep religieus mens - wat min of meer hetzelfde is. Hij komt bij Paul Witteman in het televisieprogramma Opgenomen praten over de veel voorkomende vraag: mogen psychiaters tegen hun patienten liegen?
K. blijkt eigenlijk geen Bosnische Servier maar een Kretenzer. Hij begint te liegen dat psychiaters nooit liegen. Hij dus ook niet. Andere psychiaters willen hem tegenspreken maar weten niet hoe. Ze zouden moeten zeggen dat ze wel eens liegen, maar dat pikken hun patienten niet. Gevolg: alle psychiaters houden elkaar altijd de hand boven het hoofd, alle psychiaters liegen en de psychiatrie komt, door Paul Witteman, in de mode.
Mode is: niet denken, dus psychiaters denken niet. En dus voeren ze oorlog.
Oorlog is namelijk de aantrekkelijkste mode die er is. (En merk ook mijn verborgen presuppositie op, dat de oorlog in het voormalige Joegoslavie eigenlijk is veroorzaakt door de psychiatrie en de religie.)
Maar de Echte Estheet dan? De Oscar Wildes en de Johan Polaks van onze samenleving? Helaas kan ik niet dieper ingaan op wat Oscar Wilde (en zijn leermeester Walter Pater) heeft gezegd en geschreven over mode en nadenken. Alleen vond de Estheet Wilde dat wie nadenkt altijd erg lelijk wordt. Daarom zijn filosofen zo lelijk en zijn priesters en dominees altijd mooie mensen.
Estheten bij uitstek denken niet na. Zij weten wat waarde heeft en is en kopen dat. Niets is namelijk zo makkelijk als een estheet te zijn, vooral als je geld hebt.
Afgelopen vakantie interviewde ik een Engelse miljonair die ook popster is. In zijn huis is alles Empire. Alles wat hij leest gaat over de Empire-stijl. Van snuifdoos tot badkamer is Empire. Hij noemt zichzelf een Estheet. En het was lekker makkelijk; hij kocht gewoon alles met het label ‘Empire’ erop.
Mode en traditie zijn eigenlijk synoniem. Traditie betekent: wat ooit mode was en nooit meer veranderd mag worden. Traditie geeft dus zekerheid, gemak, communicatie. Eigenlijk alles wat je hartje begeert. Een sterk traditioneel instituut als de kerk zal daarom altijd proberen in de mode te blijven. Immers: een sterke traditie geeft zekerheid en die traditie versterk je door in de mode te blijven. Op het moment dat aan die traditie getornd wordt, zal men zelfs oorlog willen voeren om die traditie te blijven handhaven.
Niet te hoeven nadenken bescherm je het beste door het voeren van oorlog, wat uiteindelijk de consequentie is van het niet nadenken.
Wat vindt u van onze nieuwste collectie Blauwhelmen?
Wie ze ziet, weet dat het soldaten zijn die ongewapend zijn en dat ze eigenlijk niets mogen. Hier is over nagedacht! Maar niet heus.
Vrede is in de mode bij een stel politici die eigenlijk oorlog willen.
Maak dan ook oorlog, of blijf weg.
Wie nadenkt, weet dat vrijheid is: je niet bemoeien met je buren als die ruzie maken. Leven en laten leven, al betekent dat ze elkaar afmaken. De Blauwhelmen moeten daar weg! We hebben daar niets te zoeken! Deze gedachte moet mode worden.