Toen Frits Bolkestein partijleider werd van de VVD, vond hij dat hij er smaakvol moest uitzien. Hoe zie je er smaakvol uit? Frits had geen idee, want hij heeft zelf geen smaak. Dus wat deed hij: hij belde de Society Shop en zei: ‘Kleed{ mij!’
De mens is zoals hij zich kleedt. Goede Smaak is duur. Onlangs moest ik in het Gooi zijn om een stukje in te leveren. Mijn vriendin en ik wilden van het daarmee verdiende geld wat kleren kopen. We bekeken de modezaken en ik was verbijsterd over de damesmode. In de zogenaamd sjiekere zaken zag je damescolberts met grote nepwapens op de borstzakjes. Je zag ‘kettingen’ (uiteraard met parels) die geinspireerd waren op de gedraaide koordjes die hoge marechaussees op hun epauletten hebben. Aan de jasjes zaten soms ook gouden kettinkjes. Ik zag peperdure damesschoenen, gedecoreerd met kettinkjes en nep-Romeinse munten. Grijze amorfe jurken, maar ook spijkerbroeken die voor een rok konden doorgaan. De winkel was vol met sjieke vrouwen die deze kleding kochten. Ze stonken een beetje naar paarden en golfballen, en ze betaalden met golden creditcards.
Mode is niet alleen bij een bepaald groep willen horen, maar je ook tegen een andere groep afzetten. Tegen welke groep zetten deze vrouwen zich af, wilde ik weten. Waarin verschillen deze kleren van bijvoorbeeld de mode op de stofjesmarkt elke maandag in de Westerstraat te Amsterdam? Het antwoord is niet moeilijk: bij de sjiekere kleding is alles wat maar even naar erotiek zweemt, weggesneden. Op de Westermarkt is alles te kort, te hoerig, te pront, te kleurig en te bloot. In het Gooi worden de borsten, de benen en de billen verborgen. Geen enkel signaal mag worden uitgezonden en verder moet je je omhangen met symbolen van macht: epaulettenkoordjes, Romeinse munten.
Zijn die sjieke vrouwen geil? Ik weet het niet. Ik denk het wel. Ze willen alleen geen aanleiding geven. Ze verzetten zich tegen de andere vrouwen die hun man bedreigen en vormen een eigen leger. Smaak hoeven ze niet te hebben, alleen de juiste maten. Het verschil met gesluierde vrouwen is in wezen gering. Als je dit volgens Darwin, Marx en Freud wil verklaren, krijg je de zin: ‘Lagere soorten zijn zwakker en dienen zich dus sneller voort te planten, daarom zien ze er geiler uit, terwijl Het Grootkapitaal zijn macht bevestigt uit seksuele angst en doodsdrift.’
Maar de haute couture dan, die is toch wel opwindend? Soms bij het paringsfeest in de lente, onder elkaar, mogen de wijfjes laten zien hoe mooi ze zijn en kunnen de pauweveren worden opgezet.
Goede Smaak heeft niets te maken met veel weten over kunst, of met het hebben van een grote culturele belangstelling. Grote oorlogsmisdadigers waren meestal fervente kunstverzamelaars, vandaar dat grote kunstroven altijd ten tijde van oorlog plaatsvinden.
Goede Smaak heeft alles te maken met vooroordelen. In dit verband is de rijkste man van Amerika, Bill Gates, interessant. Bill bezit zo'n twaalf miljard. Maar hij draagt het liefst spijkerbroeken, gymschoenen en T-shirts. Hij haat pakken. Dit geeft grote verwarring onder, bijvoorbeeld, regeringsfunctionarissen die iets van hem moeten en met hem onderhandelen. Laatst liet de televisie zien hoe die regeringsfunctionarissen aankomen in hun Donkerblauwe Kostuum. Ze verkleden zich in de auto in een spijkerbroek, gymschoenen en T-shirt, en gaan dan pas aan de vergadertafel zitten met Bill Gates.
Verwarring, dat is de grote vijand van de mode. Verwarring kan altijd alles onderuithalen. Verwarring is het mooiste wat er is. Werd verwarring maar weer eens mode.