Berlijn - Een golf van onthullingen over seksueel misbruik overspoelt Duitsland. De golf begon in januari bij katholiek rechts en is nu aangeland bij revolutionair links. Anja Röhl, pleegdochter van Duitslands meest beruchte terroriste, heeft vorige week in het weekblad Stern geopenbaard dat ze als kind jarenlang seksueel is misbruikt door haar vader Klaus Rainer Röhl. Die was na zijn echtscheiding getrouwd met Ulrike Meinhof, kopstuk van de extreem-linkse terroristengroep raf.
Anja Röhl, een 55-jarige activiste, publiciste en opvoedkundige, beweert haar leven lang onder de herinnering aan het misbruik gebukt te zijn gegaan. Aangemoedigd door het openbaar debat van de afgelopen maanden besloot ze ermee naar buiten te komen. Vooral het speciale nummer van de tageszeitung over de linkse vergoelijking van pedofilie in de jaren tachtig sterkte haar.
Haar vader gaf in de jaren zestig het blad konkret uit, met Ulrike Meinhof als politiek commentator. Het blad propageerde zowel links radicalisme als vrijmoedige seks en haalde in zijn hoogtijdagen oplagen van tweehonderdduizend exemplaren. In 1967 scheidden Röhl en Meinhof en begon er een taaie strijd over het zorgrecht voor hun tweeling Bettina en Regine.
Jutta Ditfurth, die onlangs een biografie schreef vol bewondering voor de terroriste van de raf, beweert nu in interviews dat Meinhof zo gebrand was op het zorgrecht omdat zij hoe dan ook haar kinderen uit de handen van de seksverslaafde Röhl wilde houden. Dat is niet gelukt. Omdat Meinhof inmiddels door de politie werd gezocht, kreeg Röhl het zorgrecht en bracht hij de tweeling onder bij zijn ouders.
Sindsdien ontspon zich een waar familiedrama. Misbruikslachtoffer Anja Röhl heeft altijd onvoorwaardelijk partij gekozen voor stiefmoeder Meinhof. In haar ogen streed die voor een gerechte zaak. Röhl hoort bij de kleine groep van radicalen die volhoudt dat Meinhof in 1976 geen zelfmoord pleegde maar op bevel van hogerhand in haar cel in Stammheim is vermoord.
Meinhofs dochter Bettina Röhl staat aan de kant van haar vader. Net als hij gelooft zij dat de jongste beschuldigingen deel zijn van het complot om haar moeder heilig te verklaren. Al jarenlang voert zij een jihad tegen iedereen die de rode jaren zestig verheerlijkt en begrip toont voor de terroristische acties van de raf. Als spin in het netwerk ziet zij Jutta Ditfurth.
De inmiddels 81-jarige Klaus Rainer Röhl heeft in Die Welt de beschuldigingen van de hand gewezen. In zijn ogen blijft Meinhof de slechte moeder die haar kinderen verwaarloosde en in een weeshuis in de Amsterdamse Jordaan wilde onderbrengen. Door vriend Stefan Aust, later hoofdredacteur van Der Spiegel, de kinderen te laten kidnappen, heeft hij dat weten te verhinderen.