De traditionele Nederlands-Engelse stamvijandschap uit de tijd van de slag bij de Doggersbank vlamde afgelopen weekeinde weer op toen het Haagse dartwonder Raymond van Barneveld in Frimley Green zijn officieuze wereldkampioenschap pijltjesgooien voor de tweede keer trachtte te prolongeren. De postbode uit Den Haag liet het er dit keer echter flink bij zitten en werd weggevaagd door zijn Britse tegenstrever Chris Mason, die al van tevoren had aangekondigd dat hij keihard zou afrekenen met de twee jaar geleden zo onverwacht gekomen Nederlandse interventie op het podium der dartkunst. In een uiterst vijandig gestemde Lakeside Country Club werd ‘Barney’ reeds in de eerste ronde van de Embassy Darts 2000 weggevaagd door ‘King of Dartness’ Mason. ‘Ik ben gewoon een nul, een loser’, sprak een gebroken Van Barneveld direct na de slachtpartij. Terwijl Argentinië huilde om het zoveelste drama in Diego Maradona’s tragedie als cokeverslaafde, weende Nederland bittere tranen om het verlies van de nog zo kort gekoesterde wereldhegemonie op het internationale dartbord.


De grootste verliezer was echter SBS6-baas Fons van Westerloo, die twee jaar geleden de kassa zag rinkelen met de rechtstreekse uitzending van Barney’s Britse zegetocht, waarvan hij de rechten voor een habbekrats had gekregen. Met de voortijdige uitschakeling van de gedoodverfde vedette zag Van Westerloo zich geconfronteerd met mogelijk weer een sof van jewelste in een harde tv-oorlog; eerder had de SBS6-baas, die zich nadrukkelijk laat voorstaan op zijn instinctieve band met de gemiddelde Nederlandse tv-consument, een enorme uitglijder gemaakt door zijn neus op te halen voor het Big Brother-concept, waar concurrent Veronica later zoveel geld mee zou verdienen dat voorzitter Van der Reijden onmiddellijk het vertrek uit de Holland Media Groep aankondigde. Van Westerloo’s laatste strohalm is nu de Amsterdamse trambestuurder Co Stompé, het volgende Nederlandse dartwonder dat zich schijnt te kunnen meten met de beste pijltjeswerpers van het perfide Albion. Met de Barney-cult is het in een klap gedaan. Als Stompé ook wordt uitgeschakeld, komen er ook voor SBS6 donkere tijden aan. Het kan verkeren in medialand, zo blijkt.


In het internationale voetbal heeft men tegen bedrijfsongevalletjes als voortijdige uitschakeling inmiddels een kuur bedacht. Deze heet, zoals bekend, de Champions League. In de Champions League maakt het helemaal niet uit of je een wedstrijd wint of verliest. Iedere deelnemer krijgt een minimumaantal wedstrijden in een poule en verdient zo toch een gouden basisinkomen aan tv-rechten. Bijeffect is dat de saaiheidsfactor navenant is toegenomen en de kijkcijfers voor de internationale krachtmetingen alras door de bodem zakken. Niettemin denken ook de Nederlandse topclubs er hard aan op deze weg voort te gaan. PSV-voorzitter Harry van Raaij maakte verleden week bekend dat de trots van Eindhoven overweegt de nationale competitie maar helemaal vaarwel te zeggen, in ruil voor aansluiting bij een Europese liga, met onder meer Celtic, Porto en Anderlecht. Feyenoord-praeses Jorien van den Herik zei dat eveneens te overwegen, hetgeen een bom onder het Nederlandse voetbal mag worden genoemd.


Hoe dramatisch dit soort keuzen kan uitvallen bleek bij de Britse topper Manchester United, dat onder druk van de regering-Blair het FA-cuptoernooi van Engeland liet varen voor deelname aan de eerste editie van het door de Fifa ontworpen nepwereldkampioenschap voor clubs. In Brazilië werden de Mancunians met 3-1 afgedroogd door de Braziliaanse kampioen Vasco da Gama, met oud-PSV-vedette Romario da Sousa in de gelederen. Eigenlijk wilde de club van sir Alex Ferguson helemaal niet naar Rio de Janeiro, maar werd door de regering-Blair min of meer gedwongen. Door in te gaan op de grillen van de grootverdieners van de Fifa zou het Verenigd Koninkrijk meer kans maken om het EK van 2008 voor landselftallen toegewezen te krijgen. Pure chantage dus, waar de mannen van Jaap Stam nu alleen maar spijt van kunnen hebben. Tot overmaat van ramp bleek dat er tijdens het verblijf van de Britse club in Brazilië thuis een bende in de weer was geweest onder leiding van een gewezen kolonel van de speciale Britse strijdkrachten, de SAS, met een plan om de echtgenote van Manchester-ster David Beckham, Spice Girl Mel C alias Posh, compleet met zuigeling te ontvoeren teneinde een grote som losgeld in de wacht te slepen. Ook dat mag een uitwas van het moderne zakenvoetbal worden genoemd.


Ondertussen blijft Mammon ook voetbalbonzen van de Lage Landen verblinden. Jongste ontwikkeling in deze klucht is het plan van diverse clubs om zelf maar een tv-zender op te richten, om achter de decoder nog meer te kunnen verdienen. Zelfs het nietige provincieclubje Vitesse van de Gelderse projectontwikkelaar Karel Aalberse stevent nu af op een eigen tv-station. Megalomaner kan het niet. Eerder liet Feyenoord weten zo snel mogelijk een eigen tv-kanaal te willen beginnen. Dat soort ontwikkelingen vormt mogelijk een nog grotere bom onder het Nederlandse tv-bestel dan Big Brother. Fragmentarisering en versnippering zullen volgens sommige zwartkijkers het deksel op de neus zijn van al diegenen die denken zichzelf nu in een mum van tijd te verrijken. Daarnaast is er natuurlijk nog altijd de mogelijkheid dat John de Mol een poging zal doen zijn mislukte Sport7 nieuw leven in te blazen. Het lijkt nog maar een kwestie van tijd of Mart Smeets en zijn mannen van Studio Sport hebben niets meer over van het voetbalgerelateerde tv-aanbod in Nederland. Studio Sport zal dan gaan drijven op mindere sporten als korfbal, veldrijden en straks mogelijk ook pijltjeswerpen. De tv-rechten van Barney zijn gezien de jongste ontwikkelingen misschien nog net betaalbaar voor het vroegere vlaggenschip van het publieke bestel. De overleving van dat bestel is nu in handen van Walter Etty en Aad van den Heuvel, wier De Nieuwe Omroep (DNO) de plaats wil innemen van de naar de commercie lonkende Vara. Etty en Van den Heuvel riepen leden van organisaties als Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds, de Novib en het Foster Parents Plan op straks massaal toe te treden tot hun ‘geëngageerde’ omroep, die nog iets van de oude waarden van het zuilenstelsel wil conserveren in de 21ste eeuw. Wat DNO precies gaat uitzenden is nog onbekend. Het zal vooral gaan om goede bedoelingen. Zo zal Van den Heuvel zijn KRO-programma BV De Wereld, een magazine voor de hedendaagse tv-missiewerker, meenemen naar DNO. Opwindend zal het waarschijnlijk niet worden, maar in elk geval interessanter dan de zoveelste slaapverwekkende ronde van de eindeloze Champions League.