Johannesburg - Stel je heet Emmanuel Jackson, en je bijnaam is ‘Lolly’. Je runt stripclubs die Teazers heten, met als slogan ‘Tease without the sleaze’. En ze vinden je met vijftien kogels in je lijf. Dan kun je krantenkoppen verwachten als ‘Lolly Popped’ and ‘Who Iced Lolly?’ en grappen als Lolly die tegen zijn vrouw zegt: ‘Honey, I’m just popping out for a couple of shots.’
Het klinkt absurd, maar het is alsof Zuid-Afrika opgelucht ademhaalt. Na de gruwelijke, beladen moord op Eugene Terre'Blanche met zijn nasleep vol racistische boventonen is er eindelijk weer eens een ‘gewoon’ incident, zonder al die ongemakkelijke connotaties. Na Terre'Blanche is een kijkje in de Zuid-Afrikaanse onderwereld bijna verfrissend.
Lolly Jackson was zo'n typisch groter-dan-het-leven-karakter, iemand die rechtstreeks leek weggelopen uit The Sopranos. Net iets te fors, haar achterover gekamd, omringd door mooie meiden, bonnen verzamelend met zijn Lamborghini en een gouden stoel in zijn kantoor. Iemand die een interview begon met: ‘Als je iets slechts over me schrijft, vermoord ik je.’ Om daarna met een grijns te zeggen: ‘Vraag wat je wilt.’ Vaak zat hij in het Harbour-restaurant in het Bedfordview-winkelcentrum, zaken bekokstovend met andere Zuid-Afrikanen van Griekse en Cypriotische komaf.
Jackson importeerde zijn danseressen uit Oost-Europa, omdat hij de Zuid-Afrikaanse meiden te problematisch vond: te weinig tease, te veel sleaze. Het binnenbrengen van die Oost-Europeanen verliep niet probleemloos. Lolly had wat aanvaringen met de wet wegens valse visa voor zijn strippers. Ook zou hij ze tegen hun wil vasthouden, door hun paspoort af te nemen.
Een van die geïmporteerde Oost-Europese meiden was Yuliyana Moshorovs'ka, een Oekraïense die ‘verliefd’ was geworden op een klant, Michael Kalymnios, een zakenman uit Johannesburg. Ze liep weg uit Teazers. Lolly wilde het geld dat haar vertrek hem kostte. Hij bedreigde het paar, noemde Kalymnios een ‘fat fuck’ en Yuliyana een ‘fucking bitch’. De politie kwam er aan te pas, er volgden rechtszaken, de anc-vrouwenliga bemoeide zich ermee en beschuldigde Lolly van vrouwenhandel.
Lolly werd maandag begraven. Zijn broer Michael kon de plechtigheid niet bijwonen. Die zit in de bak, omdat hij in 2004 bij een Kaapse Teazers-club een straatkind doodschoot van wie hij vermoedde dat hij de ruit van zijn Mercedes had ingeslagen.