Rome – Houterig poseren ze op rij voor de Trevi-fontein, allemaal bevroren in het beroemde gebaar van het muntje over de schouder werpen in de beroemdste fontein ter wereld om terugkomst naar Rome te garanderen. De Italiaanse premier Mario Draghi had voor deze G20 in Rome speciale euro’s laten drukken met Leonardo da Vinci’s Uomo Vitruviano (Mens van Vitruvius) erop. Om de leiders van de landen die samen goed zijn voor tachtig procent van de wereldhandel én voor tachtig procent van de uitstoot van broeikasgassen voor een helemaal schoongeveegde Trevi-fontein te laten poseren waren kosten noch moeite gespaard.

‘Dit weekend, waarin de Romeinen vijftig volgauto’s van de optocht van Biden door het oude centrum hebben zien razen, plus alle andere auto’s van de negentien andere ‘groten der aarde’ en hun echtgenotes, plus de enorme hoeveelheid helikopters in het luchtruim boven de stad, plus de hysterische hoeveelheid ordediensten met loeiende sirenes, noopt tot één conclusie: geen enkele G20 zal bijdragen tot een oplossing van de klimaatcrisis. Want wie geroepen is om oplossingen te verzinnen, is zelf onderdeel van het probleem.’ Aldus het commentaar van de hoofdredacteur van Il Fatto Quotidiano.

Inderdaad was de perceptie vanaf de Romeinse bodem heel anders dan die vanuit het perspectief van de groten der aarde. Draghi noemde de G20 op de persconferentie na afloop ‘een succes’ en naar het waarom mocht niet worden gevraagd. Deze ontvangst in Rome was voor Draghi een belangrijk visitekaartje. Alles is goed gegaan, er waren geen milieuactivisten met agressieve demonstraties (die waren naar Milaan verplaatst), Rome zag eruit om door een ringetje te halen, en het echtpaar Macron kon hand in hand bij de beroemde Dolce Vita-trattoria Otello eten, want dat wilde Brigitte zo graag. Dat was het succes van Draghi: zie hoe Italië zich onder mijn leiding als een serieus Europees land keurig kan gedragen. Maar kijk niet onder het tapijt, want om alleen al het centrum van Rome schoon te vegen van de grote hoeveelheden daklozen, immigranten, clandestiene straatverkopers, zijn alle ordediensten die Italië kent ingezet. Slechts voor drie dagen, want op maandag zat iedereen weer op zijn stek.

Er zijn in Rome geen bindende afspraken gemaakt over het terugdringen van de broeikasgassen. Toch is Draghi’s ‘grote succes’ een feit.