In kort bestek: Grünen-parlementariër en burgemeester van Baden Geri Müller (53) is in last vanwege naaktselfies die hij vanuit zijn kantoor in het stadhuis had gestuurd naar een geliefde, een lerares aan een gymnasium. Nadat de relatie op de klippen was gelopen, werden de gewraakte opnamen van de politicus aan de media aangeboden, waarop Müller de politie inschakelde, die de ex-minnares inrekende vanwege een poging tot chantage.

Tegenover de politie verklaarde Müller dat het hoofd van de Israëlitische Gemeente Baden, Josef Bollag, een politieke erfvijand, achter de actie zou zitten. Zijn ex-geliefde, die volgens Müller emotioneel niet helemaal stabiel is, zou hebben verklaard dat ze contacten had met de Mossad. Geri Müller is bij de joodse gemeenschap van Zwitserland niet geliefd vanwege zijn onvoorwaardelijke steun aan de Palestijnse zaak. De officiële ontvangst door hem van een delegatie van Hamas in het parlement in Bern zette in 2012 veel kwaad bloed. Ook Müllers steun aan een initiatief tegen de religieuze praktijk van de jongensbesnijdenis kwam zijn populariteit onder het joodse volksdeel niet ten goede.

Bollag wierp de aantijging van betrokkenheid bij de campagne tegen Müller verre van zich. Even later bleek een ander prominent lid van de joodse gemeenschap van Baden, Sacha Wigdorovits, eigenaar van een pr-bureau, bij diverse redacties te hebben geleurd met de naaktselfies en oververhitte chats van Müller. Wigdorovits voert al enige jaren campagne tegen de in zijn ogen groeiende antisemitische stemming in Zwitserse media. Samen met Bollag richtte hij de stichting Adiatur op, om ‘tegenwicht te bieden aan de onevenwichtigheid in de berichtgeving over het Nabije Oosten’.

Geri Müller besloot tot een vlucht naar voren. Tijdens een persconferentie ging hij diep door het stof: ‘Ik was in de greep van de donkere kant van mijzelf.’ Hij weigert nochtans zijn ontslag aan te bieden. Hij heeft fouten gemaakt, maar hij is geen fout mens, sprak hij vrij naar Willem Aantjes. Nog altijd bungelt zijn politieke carrière aan een zijden draad, maar inmiddels is de eerste pro-Geri-demonstratie al voorbijgetrokken.