Bobbie Mulder als Floor in De regels van Floor © VPRO

‘In de accountantwereld zeggen we altijd: zonder calculator geen casus.’ ‘Ga je dat echt zeggen?’ vraagt Floor ontzet aan vader. Die wil namelijk zijn beroep met meegenomen calculator aanprijzen op de zogenaamde carrièredag in Floors basisschoolklas. Hij oefent thuis. Zijn enthousiasme vindt nul weerklank: moeder zit op haar telefoon, zoon oordeelt: ‘triest’ en Floor lijdt nu al onder de verschutting die vader en zijzelf morgen tegemoet gaan. Andere vaders zijn namelijk militair of brandweerman. Vader: een beetje humor om te bewijzen dat een boekhouder heus geen saaie lul is. Jubelend sluit hij af: ‘De accountant is de held van de 21ste eeuw.’

Als u Floor niet kent moet u (met eventuele kinderen) toch eens kijken naar die ongelooflijk eigenwijze meid, die een geweldig talent voor dwarsheid paart aan scherpe inzichten, strategie in eigenbelang en soepel aangepaste filosofieën. Tegenover de talloze regels van volwassenen stelt ze per aflevering een van ‘de regels van Floor’. In dit geval: ‘Laat je vader nooit naar een carrièredag komen.’ Maar steeds krijgt zo’n regel aan het slot een twist, omdat de werkelijkheid nu eenmaal weerbarstig is, en Floor lenig van geest.

Zoals in de aflevering ‘Lieg nooit over je vakantie’. Alle kinderen mogen van juf zeggen waar ze in de meivakantie naartoe gaan. We hebben zojuist gezien dat Floors ouders trots vier fietshelmen toonden en hun strakke koersoutfit: dat gaan ze dus doen. Floor: ‘Hoezo? Ga die shit echt niet dragen. Kunnen we niet naar iets vets?’ ‘Vind je Nederland dan niet vet? Miljoenen Chinezen vergapen zich aan molens en weilanden.’ Floor peinst er niet over om mee te gaan, maar krijgt te horen dat zij en broer tot hun achttiende mee moeten op fietsvakantie. Dus zit ze nu chagrijnig haar beurt af te wachten in de klas. En ja hoor: het eerste het beste joch gaat naar Curaçao. Groot huis, zwembad, zon, zelfgevangen vis op de barbecue, vriend van vader heeft er zeven restaurants, gratis eten. Floor denkt aan die malle fietskleren in de regen en zegt, als ze aan de beurt is: ‘Peru.’ Ja, ze gingen de laatste jaren steeds naar Curaçao maar dat vinden ze inmiddels hopeloos ‘Curasaai’. Juf enorm enthousiast. Moet je ons wel een fotoverslag laten zien als je terug bent. ‘Oké’, zegt Floor bedrukt, want die had ze niet zien aankomen.

Enfin, wie komen ze fietsend tegen? Het gozertje dat op Curaçao zou zitten. In ook zo’n outfit. Hoe wordt de nieuwe regel van Floor? Lieg nooit over je vakantie tenzij een klasgenoot het ook doet. En als u dit flauw vindt probeer het dan toch, want het wordt echt enig gedaan. Geestige dialogen, leuk spel en de onbetaalbare Bobbie Mulder als Floor. Naar de boeken van Marjon Hoffman door verschillende scenaristen. Prijswinnend en internationaal aangekocht. Trouwens, sullige vader blijkt onverwacht een échte held. Dus: ‘Laat je vader nooit naar een carrièredag komen, behalve als hij accountant is en zijn calculator meeneemt.’

Maurice Trouwborst, Jamille van Wijngaarden (regie), De regels van Floor, VPRO, NPO Zapp, zondags, 09.00 uur, steeds twee afleveringen.