Narratives zijn de rode draad van de Europese geschiedenis. Ze verbinden en verklaren cruciale gebeurtenissen en brengen deze tot leven. Daarmee zijn ze onze handvatten om de complexe wereld waarin we leven begrijpbaar te maken.
Maar om het ‘grote’ narratief van Europa echt te begrijpen, is context noodzakelijk. Hoe keek men in Europa op verschillende momenten en op verschillende plaatsen naar het eigen heden, verleden en toekomst? Hoe werd er van buitenaf naar Europa gekeken? En wie zijn de verhalenvertellers van nu, en hoe vertellen zij hun verhalen? Is het nog houdbaar om te stellen dat we lessen kunnen trekken uit het verleden, en daarop zelfs een Europese toekomst kunnen uitstippelen? En als er al een Europa aan de horizon verschijnt, welk en wiens Europa is dat dan?
Deze vragen staan centraal in de eerste bijeenkomst van de reeks. Daarin gaat de Deense schrijver Jens Chrisitian Grøndahl in gesprek met hoogleraar Europese letterkunde Joep Leerssen, onder leiding van Guido Snel en Margot Dijkgraaf.

Jens Chrsitian Grøndahl

Jens Christian Grøndahl (1959) studeerde filosofie en volgde een opleiding tot filmregisseur, maar verwierf vooral bekendheid met zijn literaire werk. Hij schreef romans, essays, toneel- en hoorspelen en behoort momenteel tot de belangrijkste Deense auteurs. Zijn werk werd in binnen- en buitenland genomineerd voor, en bekroond met verschillende literaire prijzen. Zo ontving hij onder meer De Gyldne Laurbær voor zijn roman Lucca (in 1999) en stond hij met zijn boek An altered light in 2006 op de shortlist voor de International IMPAC Dublin Literary Award.

Joep Leerssen

Joep Leerssen (1955) studeerde literatuurwetenschap en Engels aan de Universiteit van Aachen en Engels-Ierse studies aan het University College Dublin. In 1991 werd hij benoemd tot hoogleraar Moderne Europese literatuur. Van 1995 tot 2006 was Leerssen directeur van het Huizinga Instituut (het Nederlandse onderzoeksinstituut voor culturele studies). Hij was gastdocent aan Harvard in 2003, en in 2008 ontving hij de Spinozapremie. In 2009 werd hij benoemd tot erelid aan de Royal Irish Academy.
Hij publiceerde een groot aantal artikelen en boeken over Europese literatuur, waaronder National thought in Europe: a cultural-historic sketch (1999).

Margot Dijkgraaf

Margot Dijkgraaf (1960) studeerde Frans in Amsterdam en Parijs, communicatiewetenschap in Utrecht en werkte bij diverse culturele en literaire instellingen. Sinds 1988 is ze literair criticus voor NRC Handelsblad.
In 2001 werd Dijkgraaf benoemd tot Chevalier des Arts et des Lettres, een onderscheiding voor haar rol als pleitbezorger van de Franstalige literatuur in Nederland. Van 2002 tot 2007 was ze directeur van het Centre français du Livre bij het Maison Descartes in Amsterdam. Sinds 2007 is ze directeur van Academisch-cultureel Centrum SPUI25 in Amsterdam.

Guido Snel

Guido Snel (1972) is universitair docent aan de afdeling Europese Studies (UvA), schrijver, en vertaler van Slavische literatuur. Hij specialiseert zich in hedendaagse Europese literatuur, met een focus op literatuur uit Oost Europa en de Balkan. Hij schreef onder andere de romans De dichter en de dief (Cossee, 2004) en Mr. Lugosi’s butler (Arbeiderspers, 2008), en publiceerde over uiteenlopende Europese onderwerpen.

European Cultural Foundation (ECF)

Europa bestaat in haar diversiteit uit een veelvoud aan verhalen, collectieve en persoonlijke, provocerende en samenbindende. Het delen van deze verhalen helpt ons een relatie op te bouwen met Europa - nu en in de toekomst. Dat maakt Narratives for Europe voor het European Cultural Foundation één van de thematisch zwaartepunten.

De in Amsterdam gevestigde ECF opereert op meerdere vlakken voor een cultureel sterk Europa. Één van haar activiteiten is het verstrekken van subsidies aan grensoverschrijdende artistieke en culturele projecten. Ook is de ECF een platform dat de eigen kennis inzet en culturele voortrekkers steunt hun stemmen te laten horen. Doel is om zo actief mee te bouwen aan een democratisch en sociaal coherent Europa. Onderdeel daarvan - en speerpunt van het beleid - is het versterken van de culturele sector in Europa en de strategisch belangrijke buurlanden. Bijvoorbeeld door het stimuleren van jongeren in hun creatieve expressie

Verwijzingen

Website ECF

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. U dient zich wel van tevoren in te schrijven via onderstaande link AANMELDEN.

Let op: de voertaal van deze lezing is Engels.

Verwijzingen

AANMELDEN
www.spui25.nl

Stories that matter, deel 2

De volgende bijeenkomst in deze reeks vindt plaats op 15 maart. Voor meer informatie en aanmelding, zie onderstaande link: