Narratives zijn de rode draad van de Europese geschiedenis. Ze verbinden en verklaren cruciale gebeurtenissen en brengen deze tot leven. Daarmee zijn ze onze handvatten om de complexe wereld waarin we leven begrijpbaar te maken.

Maar om het ‘grote’ narratief van Europa echt te begrijpen, is context noodzakelijk. Hoe keek men in Europa op verschillende momenten en op verschillende plaatsen naar het eigen heden, verleden en toekomst? Hoe werd er van buitenaf naar Europa gekeken? En wie zijn de verhalenvertellers van nu, en hoe vertellen zij hun verhalen? Is het nog houdbaar om te stellen dat we lessen kunnen trekken uit het verleden, en daarop zelfs een Europese toekomst kunnen uitstippelen? En als er al een Europa aan de horizon verschijnt, welk en wiens Europa is dat dan?
Deze vragen staan centraal in de tweede bijeenkomst van de reeks. Daarin gaat de belgische auteur Frank Adam in gesprek met de Griekse romancier Takis Theodoropoulos, onder leiding van Guido Snel en Margot Dijkgraaf.

Frank Adam

Frank Adam (Brugge, 1968) schrijft teksten voor theater, radio en opera. Met zijn literaire cyclus absurde fabels Confidenties aan een ezelsoor blaast hij het genre van de fabel voor volwassenen nieuw leven in. Hij publiceerde zijn fabels met prenten van Klaas Verplancke als literaire reeks in de kranten De Standaard en De Morgen, bundelde ze in meerdere boeken, en bewerkte ze met regisseur Rik Teunis voor het theater. Daarnaast is hij auteur van onder andere de romans Waterman (1993, De Geus) en Sjirk, boek aan de Hebreeën (1999, Arbeiderspers). Zijn adolescentenroman De passie van de puber (2006) werd bekroond met de Prijs Knokke Heist voor het beste jeugdboek. In de maand maart is hij writer in residence aan het Spui.

Takis Theodoropoulos

Takis Theodoropoulos (Athene, 1954) is romancier, uitgever en journalist. Hij was de eerste hoofdredacteur van het tijdschrift To Tetarto en schreef voor de boekenpagina van de nationale krant Ta Nea. Sinds 1998 is hij directeur van Oceanida Uitgevers. Theodoropoulos schreef een groot aantal romans, waarvan I dynami tou skoteinou theou (‘De kracht van de duistere God’) in 1999 werd bekroond Ouranis-prijs, uitgereikt door de Academie van Athene. In 2004 werd hij door de Académie Française voor zijn complete oeuvre beloond met de Médaille de Vermeil du Rayonnement de la Langue et de la Littérature Françaises.

Margot Dijkgraaf

Margot Dijkgraaf (1960) studeerde Frans in Amsterdam en Parijs, communicatiewetenschap in Utrecht en werkte bij diverse culturele en literaire instellingen. Sinds 1988 is ze literair criticus voor NRC Handelsblad.
In 2001 werd Dijkgraaf benoemd tot Chevalier des Arts et des Lettres, een onderscheiding voor haar rol als pleitbezorger van de Franstalige literatuur in Nederland. Van 2002 tot 2007 was ze directeur van het Centre français du Livre bij het Maison Descartes in Amsterdam. Sinds 2007 is ze directeur van Academisch-cultureel Centrum SPUI25 in Amsterdam.


In samenwerking met de European Cultural Foundation en de afdeling Europese Studies (UvA)

Frank Adam Takis Theodoropoulos Margot Dijkgraaf Guido Snel European Cultural Foundation (ECF) Aanmelden