“It’s time to come up with a new idea of what Europe is, drawing on the humane Europe as defended and described by writers such as Thomas Mann and Bertolt Brecht. A Europe that newcomers consider a refuge, not a hell. If not, Europe will not die for a lack of immigrants, it will die for lack of light.”

Abdelkader Benali In: The Guardian, 3 October 2010

De oorspronkelijke visie waarop Europa werd verenigd - vrede en welvaart - lijkt te zijn vergeten. Europa heeft daarom nieuwe verhalen nodig - en nieuwe energie. De debattenreeks Narratives for Europe - Stories that matter is een zoektocht naar de rode draad die ons aan elkaar verbindt in heden, verleden en toekomst. Het is de vraag of deze opnieuw moet worden opgezocht. En zo ja, waar? In oost of west? In de steden, bij de jongeren of juist de ouderen? De schrijvers en kunstenaars? En wat kunnen we daarvan verwachten? Een nieuwe visie voor Europa?

Op maandag 18 april gaat moderator Guido Snel in gesprek met de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie. Zij vindt dat Europeanen een nogal eenzijdig beeld hebben van Afrika. Het hele continent wordt afgeschilderd als hulpbehoevend en dus meelijwekkend. Die perceptie heeft een lange geschiedenis, maar is gestoeld op vooroordelen. Ook hebben Europeanen een nogal selectief geheugen als het gaat om hun rol in de (Afrikaanse) geschiedenis. Adichie kijkt hier anders tegenaan. Als buitenstaander met een intrigerende blik kan zij daar - op basis van haar persoonlijke bevindingen en historische referenties - een ander verhaal tegenover zetten.

Chimamanda Ngozi Adichie (1977) groeide op in Nigeria en vertrok op haar negentiende naar de Verenigde Staten, waar ze communicatiewetenschappen en politicologie studeerde en een graad in creative writing behaalde.

Haar eerste roman, Paarse Hibiscus (2003) won de Commonwealth Writers’ Prize for Best First Book (2005). Met haar tweede roman Een halve gele zon (2006) won zij in 2007 de Orange Prize for Fiction. In 2009 bracht zij de verhalenbundel Het ding om je hals uit.

Terugkerende thema’s in haar werk zijn culturele clichévorming en de verhouding tussen de Nigeriaanse/Afrikaanse en westerse etniciteit. Met haar visie, en de afstand waarmee zij naar Europa kijkt, zal Adichie een zeer interessante bijdrage leveren aan de debattenreeks Narratives for Europe.


Voertaal van de lezing is Engels. De avond begint om 20:00 en duurt tot ongeveer 22:00. Toegang is gratis, maar aanmelden moet wel, via de website van Spui 25.

Deze avond is het derde deel van de serie Narratives for Europe: Stories that matter. In totaal worden er vijf lezingen door de European Cultural Foundation (ECF), SPUI25 en de UvA georganiseerd, met in totaal tien prominente schrijvers, geschiedkundigen en filosofen, uit Europa én daarbuiten.