Twee Iraanse kleuters proberen verwoed een uit de kluiten gewassen watermeloen van de markt naar huis te vervoeren. Geen gemakkelijk opgave als je zelf maar twee turven hoog bent, blijkt in de vier minuten durende documentaire Packing van de Iraans-Duitse filmmaker Behrooz Karamizade. Packing is onderdeel van een drieluik over opgroeien in Iran en het afstudeerwerk van Karamizade dat volgende week vertoond wordt op Cinestud, het oudste internationale studentenfilmfestival, dat dit jaar vijftig jaar bestaat. Voor deze editie bekeken de organisatoren 550 ingezonden examenfilms, afkomstig uit alle delen van de wereld. ‘Slowakije, Scandinavië, Zuid-Amerika - zelfs uit Cuba - en gisteren kwam, weliswaar te laat, nog een doos van een Indiase filmacademie binnen’, vertelt organisator en mede-samensteller van het programma, Marte van de Hoed. Zestig films doorstonden de selectie en dingen volgende week op het festival in filmtheater Kriterion mee naar de juryprijs (2500 euro) en de publieksprijs (1500 euro).
Cinestud beroept zich op eerdere winnaars als Roman Polanski en Paul Verhoeven. Oudgedienden. De laatste editie werd gewonnen door Claudine Natkin, die voor een andere korte film werd bekroond op het filmfestival van Cannes. Maar dat is volgens Van de Hoed toch geen Polanski. Cinestud is een studentenfilmfestival en het doet ook studentikoos aan. De afgelopen tien edities werden elke paar jaar gehouden, een beetje zoals het uitkwam. Zo ging het nu ook weer. ‘Op een gegeven moment hingen de oud-organisatoren aan de bar: “Jongens, wordt het niet weer eens tijd…?”’, vertelt Van de Hoed.
Vooral de Nederlandse inzendingen waren opvallend goed, vindt de organisatie. Omdat Cinestud geen Nederlands feestje is maar een internationaal festival werden daarvan maar zeven geselecteerd. Maarten bijvoorbeeld, een animatiefilm van kleipoppetjes - met weliswaar echte mensengezichten - gebaseerd op Hersenschimmen van Bernlef.
En WES, een jongetje van een jaar of elf met een geblondeerde kuif dat op voetbalkamp gaat. Wesley is de gangmaker en herrieschopper, die op kamp anderen opstookt om ‘s nachts stiekem een sjekkie te roken. Maar als je goed naar Wesley kijkt verwacht je dat hij elk moment in huilen zal uitbarsten. Het is een klassiek, bijna 'Hollands’ verhaal: Wes’ moeder ligt in het ziekenhuis, zijn vader weet niet hoe hij daarmee om moet gaan en Wes evenmin. Hij is boos, verdrietig en gefrustreerd. Niet per se een origineel thema, maar het camerawerk is mooi en de sfeer beklemmend. Wesley is bovendien perfect gecast: het jongetje weet op hartverscheurende wijze een weekendtas dicht te proppen en op een patatje te kauwen bij zijn moeder op bed.
In tegenstelling tot vorige edities van Cinestud is er geen overkoepelend thema. Om de bezoeker de weg te wijzen zijn de films gegroepeerd op kleur en gevoel. Het past wel bij de nonchalante en creatieve sfeer van Cinestud.
Niet te missen is de trailer voor Cinestud van de hand van Alain Friedrichs, die met zijn afstudeerwerk Facade meedoet in de competitie. Een klein blond meisje - alleen thuis terwijl haar moeder boodschappen doet - maakt zorgvuldig een ‘heksensoep’ van gootsteenontstopper, bleekmiddel en stukjes brood. Om het goedje vervolgens voorzichtig over het witte wollen tapijt in de woonkamer uit te gieten en er dan, precies op tijd net voordat moeder binnenkomt met volle tassen, naast te gaan liggen alsof ze bewusteloos is en de smurrie zojuist heeft uitgekotst. Ze heeft de fles bleek nog in haar hand: ‘natural born storytellers’. Ook geen onaardig thema.

De elfde editie van Cinestud is van 30 maart t/m 4 april in Kriterion, Amsterdam. Packing is te zien in blok 1, Maarten in 6 en WES in 3