Wenen – Ook een rechtse politicus kan het in Oostenrijk te bont maken. Andreas Mölzer, de topkandidaat van de fpö bij de komende Europese verkiezingen, trad terug nadat onrust ontstond over een gewaagde vergelijking tussen Europa en de nazi-tijd.

‘De EU is een dictatuur. Vergeleken met de regeldwang uit Brussel zou je het Derde Rijk waarschijnlijk als liberaal kunnen omschrijven.’ Mölzer deed de uitspraken tijdens een rede waarbij ook journalisten van de Süddeutsche Zeitung aanwezig waren. Volgens de politicus ‘waren er tijdens het nazi-regime zeker niet zo veel regels, voorschriften, geboden en verboden als nu’. Daarnaast vroeg hij zich af of de Europese Unie niet was uitgegroeid tot een ‘Negerkonglomerat, dat beheerst wordt door een bende lobbyisten’.

Mölzer oogstte met zijn uitspraken kritiek van onder meer de joodse gemeenschap en van de organisatie SOS Mitmensch, omdat Mölzer een systeem ophemelde dat rassenwaan, politieke vervolging en genocide als strategie had.

De fpö-kandidaat zelf was (en is) niet van de reacties onder de indruk. In de krant Österreich stelde hij dat er slechts sprake was van een algemene vergelijking met regimes die begin vorige eeuw actueel waren – specifiek het Derde Rijk en de Sovjet-Unie onder Stalin. ‘En het is waar: die dictaturen kenden minder regels dan de EU.’ Hij voegde eraan toe dat niemand hem kon verbieden zijn mening te geven.

Aanvankelijk leek de positie van Mölzer niet in gevaar te komen. Sterker nog, hij bespeurde dat partijleden dichter tot elkaar kwamen door de ‘aanhoudende druk van de politiek-correcte media en de ultralinkse hetze’. Ook partijleider Heinz-Christian Strache, met wie Geert Wilders een goede relatie onderhoudt, distantieerde zich in eerste instantie niet.

De wending kwam toen Mölzer zich vorige week in een column uitliet over de in Oostenrijk geboren voetballer David Alaba. Hij noemde de speler, die voor Bayern München uitkomt, pechrabenschwarz. Mölzer voegde eraan toe dat je ‘in bejaardenhuizen moet kijken om nog echte Weners tegen te komen’. Het leidde tot een crisisgesprek met de partijleider. In eerste instantie leek Mölzer af te stevenen op een lagere plek op de kieslijst, maar inmiddels trekt hij zich toch geheel terug, om de partij niet verder te schaden. Er staat voor de fpö namelijk veel op het spel bij de verkiezingen in mei. Vooral omdat de dochter van Jörg Haider een concurrerende partij, het Bündnis Zukunft Österreich, aanvoert, wat de fpö veel stemmen kan kosten.