EEN AANTAL WEKEN terug was de stripfiguureske Sjuul Paradijs te gast bij Pauw & Witteman. Die dag had hij, als hoofdredacteur van De Telegraaf, bekendgemaakt dat Wakker Nederland zich kandidaat zou gaan stellen als nieuwe publieke omroep, want legde hij uit, ‘de publieke omroep is veel te links’ en de mening van ‘de hardwerkende Nederlander’ komt niet aan bod. Aan de lijzig glimlachende Pauw en Witteman maakte hij het verwijt dat ze alleen gelijkgezinden aan tafel uitnodigden.
Paradijs etaleerde twee misvattingen: dat hardwerkende Nederlanders niet links zouden kunnen zijn, en dat alleen ‘linksmensen’ (GeenStijl-taal, de andere aspirant-omroep die de vijftigduizend leden haalde) zouden worden uitgenodigd. In 2008 turfde Hans Beerenkamp, de tv-recensent van NRC Handelsblad, drie maanden lang het aantal optredens van politici bij de publieke omroep, en concludeerde dat Rita Verdonk de meest geziene gast was. Natuurlijk is dat vertekend, er zitten meestal nog andere gasten in dezelfde uitzending en tv-persoonlijkheden stemmen grosso modo eerder links dan rechts. Hoewel je ook een uitgesproken linkse minister van Integratie kunt zijn en aan tafel bij Pauw & Witteman genadeloos door de mangel gehaald kunt worden door mede-tafelgasten Jort Kelder en Heleen van Royen (politieke voorkeur respectievelijk rechts en opportunistisch). Zo vanzelfsprekend is het niet.
Op de opiniepagina van de Volkskrant werd dit weekend geschreven dat minister Plasterk Wakker Nederland moet weigeren: er waren al genoeg rechtse omroepen (SBS, RTL). Maar misschien stelt de eventuele komst van Wakker Nederland de hele rechts-links-discussie in een ander daglicht. Wat wilde Paradijs zijn kijkers gaan geven? Plannen voor progamma’s of presentatoren wilde hij nog niet verklappen, maar hij zei wel dat als ‘twee miljoen mensen naar Frans Bauer op de Tros kijken, dan vind ik dat prachtig’. Wakker Nederland schrijft zuiver populisme voor. De vraag is wat Wakker Nederland dan toevoegt aan het tv-bestel. ‘Volkse’ programma’s als die van Frans Bauer en de Volendam-reality-soaps zijn er al genoeg, en omdat het NOS Journaal een monopolie op verslaggeving heeft, zou Wakker Nederland hooguit een rechts-populistisch commentaarprogramma kunnen maken. Verscheidene omroepen hebben commentaarprogramma’s (van Vara’s De wereld draait door tot EO’s Andries Knevel) en om meer kijkers aan te spreken hebben deze de laatste decennia hun politieke kleuren juist afgezwakt. Daardoor is de publieke omroep steeds grijzer geworden, steeds meer voorspelbaar. Hetzelfde geldt nu al voor PowNed van GeenStijl, waarvan de belofte een bom op Hilversum te gooien (de bom komt van rechts) zich tot nu toe vooral manifesteert door vriendelijk tegen omroepbobo’s aan te schurken.
Dat het omroepbestel zo goed als vastgeroest is, vinden de meeste mensen. Misschien is een gezonde dosis rechts-populisme het juiste kruipmiddel. Laat Wakker Nederland dus maar lekker rechts zijn, dan kunnen de andere omroepen zich vrij voelen om ook weer kleur te bekennen.