Nederland wordt anders

Of het nu gaat om creatief hergebruik van bestaande gebouwen of duurzame vormen van water- en energiehuishouding, om nieuwe bestemmingen voor verwaarloosde plekken of bottom-up projecten – er tekent zich een nieuwe bouwcultuur af in Nederland.

Medium inhoud

En de ontwerper speelt daarbij een sleutelrol. Over die nieuwe bouwcultuur gaat deze bijlage, een samenwerking tussen De Groene Amsterdammer en Nederlandwordtanders.

In 2009 werd Nederlandwordtanders door de vorige Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol in het leven geroepen. Jonge ontwerpers kregen de kans om zich in onderzoekslabs te buigen over actuele ruimtelijke vraagstukken. De huidige Rijksbouwmeester Frits van Dongen heeft een vervolg gegeven aan dit initiatief. Nederlandwordtanders biedt een multidisciplinair platform, een plek waar innovatieve ontwerpers, bouwers, ontwikkelaars en andere ruimtelijke en maatschappelijke vernieuwers zich kunnen etaleren en waar opdrachtgevers inspiratie kunnen opdoen. Zo wordt kennis uitgewisseld en kunnen succesvolle projecten worden versterkt.

Nu is het moment gekomen om een balans op te maken en een aantal conclusies en richtingen aan een groter publiek voor te leggen. Om een visie te geven op het vormgeven van een nieuwe bouwcultuur, gekoppeld aan inspirerende voorbeelden waar Nederland beter, mooier en duurzamer van wordt.


Beeld: DUS Architects Amsterdam