terrorism police just searched my house, team of 8 guys. they take me to the station now. charge: ‘propaganda for terrorist organization’

— Frederike Geerdink (@fgeerdink) 6 januari 2015

Journaliste en Groene-correspondent Fréderike Geerdink kan zichzelf voortaan als een echte Diyarbakir-bewoonster beschouwen. De Nederlandse woont sinds 2012 als enige buitenlandse correspondent in de grootste Koerdische stad in Turkije en deelt nu na haar korte arrestatie van enkele uren hetzelfde lot als de meeste Koerden die zich mengen in de politiek en de journalistiek. De Turkse politie heeft met de huiszoeking en de arrestatie laten zien in de gevoelige Koerdische kwestie ook de buitenlandse journalisten niet te zullen sparen.

Geerdinks journalistieke houding werd de afgelopen jaren sterk gedomineerd door haar medeleven met de economisch en cultureel achtergestelde Koerdische minderheid. Haar passie voor de kwestie combineerde ze met een Nederlandse manier van journalistiek bedrijven. Haar onomwonden argumentatie publiceerde ze niet alleen in Nederland, maar ook op de Turkse nieuwswebsite Diken. De Turkse autoriteiten, die de Europese ‘directheid’ niet gewend zijn, hebben zich waarschijnlijk niet langer kunnen verzetten tegen de verleiding van een intimidatie aan het adres van Geerdink.

De Nederlandse journaliste stelde in haar recente columns dat de Koerdische PKK niet de fout moest begaan om voortijdig de wapens neer te leggen. In haar meest recente stuk schreef ze na de dood van een PKK-militant in de gevangenis dat er blijkbaar nog meer offers moesten vallen voor de echte vrede.

Fréderike Geerdink meest recente verhalen voor De Groene


i wasnt taken into custody although they said that initially. only statement. 8 folks strong armed terrorism squad at door very intimidating.

— Frederike Geerdink (@fgeerdink) 6 januari 2015

Shit, @DeGroene correspondent @fgeerdink is gearresteerd door de Turkse politie op verdenking van steun aan een terroristische organisatie

— evert de vos (@evertdev) 6 januari 2015

Schokkend! @fgeerdink, journaliste voor oa. @DeGroene, opgepakt in Turkije. Lijkt zoveelste voorbeeld van Erdogans dictatoriale neigingen.

— Koen Haegens (@KoenHaegens) 6 januari 2015