Maar de Turken die in Europa hun stem hebben uitgebracht, blijken andere wensen te hebben. En in één land is hij populairder dan waar ook in de wereld. Turkse inwoners van dat West-Europese land stemden massaal op de stichting van een dictatuur in Turkije. Dat land is Nederland. Kreeg Erdogan in Turkije zelf 41 procent van de stemmen en in Duitsland ongeveer de helft, in Nederland stemde 64 procent van de Turken voor de verdere inperking van de vrijheid van meningsuiting, voor nog meer journalisten in de gevangenis en voor de alleenheerschappij van één sterke man.

Dit nieuws is ook in Turkije hard aangekomen. Eén tweet ging zelfs honderdduizenden keer rond: ‘Ik heb de verkiezingsuitslag van Nederland gezien. Die gasten blowen naar hartenlust, snuiven cocaïne aan de lopende band en gunnen ons een leven met Erdogan. Die verslaafde klootzakken toch…’ De stemmen van de Turkse diaspora hebben Erdogans akp twee extra zetels opgeleverd. Bij een volgende keer, als het op een nek-aan-nekrace aankomt, kunnen de Turken in den vreemde de verkiezingsuitslag in hun moederland bepalen. Turken die in West-Europa gebruik maken van alle democratische verworvenheden en zich nooit monddood zullen laten maken, maken van hun moederland graag een islamistisch land waar het vrije woord uit den boze is.

Hoe komt het dat de Europese Turken akp-gezinder zijn dan waar ook? Hierover worden verschillende theorieën opgeworpen. Nederlandse Turken zouden minder hoog opgeleid zijn dan de Turken in Duitsland en Turkije. De plaatsen waar ze oorspronkelijk vandaan komen, stuk voor stuk akp-bolwerken, zouden er iets mee te maken hebben. En ze zouden gehersenspoeld worden door de akp-televisiezenders, die via de schotels in bijna ieder Turks huis te ontvangen zijn.

De 51-jarige Galip Soner uit Den Haag heeft zijn eigen uitleg: ‘Ik stem nooit, maar mijn kinderen hebben wel op Erdogan gestemd. Weet je waarom? Ze gaan daar op vakantie en zien dat er weer een vliegveld of een voetbalstadion bij is gekomen. Turkije wordt een supermacht, denken ze, en daarom houden ze van Erdogan.’