Srinagar – Een kale ruime in het Government Psychiatric Diseases Hospital in Srinagar, de zomerhoofdstad van Kasjmir. Een matras op de vloer, wollen dekens voor tijdens de koude nachten, sigaretten en notitieblok binnen handbereik. Dit is sinds twee weken de verblijfplaats van Richard de W., een Nederlander die werd gearresteerd op verdenking van moord op een Britste toeriste, begin april.

Het slachtoffer, de 24-jarige Sarah Groves, werd gevonden op een huisboot die dobbert op het Dal-meer aan de rand van de stad. Het uitzicht op de vlakke waterspiegel en de besneeuwde bergtoppen in de verte maken een verblijf op zo’n schip populair onder toeristen. Verdachte en slachtoffer verbleven op dezelfde huisboot. Zij omdat ze een relatie had met de zoon van de eigenaar. Richard de W. was ingecheckt als toevallige passant.

De W. werd ingerekend op de ochtend dat Groves werd gevonden. Hij probeerde in een taxi Kasjmir te verlaten. Op het politiebureau bekende hij de Britse met messteken om het leven te hebben gebracht.

Ik sprak De W. in zijn provisorische cel, eigenlijk het kantoor van een van de artsen in het psychiatrisch ziekenhuis. Naast hem op vloer lagen twee mannen te slapen, zijn bewakers. ‘Ik heb bekend omdat ik niet wilde dat de politie me onder druk zou zetten’, vertelde hij. Daarna stak hij een verhaal af over hoe de Nederlandse overheid hem al jaren achtervolgde vanwege zijn lidmaatschap van de Centrum Democraten in de jaren negentig. Ons gesprek werd na een kwartier onderbroken. Een politieagent stapte de ruimte in om te melden dat de verdachte geen bezoek van vreemden mocht ontvangen zolang het politieonderzoek loopt.

In de Engelse pers kwam zijn vrouw aan het woord die vertelde dat De W. een half jaar geleden op reis was gegaan, omdat hij bang was dat hij gearresteerd zou worden wanneer hij in Nederland bleef. De W. reisde door Zwitserland en Afrika. Begin dit jaar kwam hij in India aan.

Richard de W. werd overgeplaatst van de centrale gevangenis in Srinagar naar het aanpalende psychiatrisch ziekenhuis op last van de rechtbank. Volgens de gevangenisdirecteur is vastgesteld dat De W. lijdt aan waanbeelden en achtervolgingsangst. ‘Het is lastig voor ons om hem hier te houden’, vertelt dr. Shabir Ahmad, de arts die de Nederlander behandelt. ‘Dit ziekenhuis heeft geen faciliteiten voor patiënten die van een misdrijf worden verdacht.’ Ahmad hoopt dat zijn patiënt snel kan worden overgeplaatst naar een kliniek in Delhi.