Traditioneel verzamelt heel muzikaal Nederland zich half januari in Groningen. Noorderslag en Eurosonic is het belangrijkste netwerk evenement van het jaar voor de muziekindustrie. De cynische beschouwer zal het eerder een uit zijn krachten gegroeide nieuwjaarsborrel noemen. Door de immense hoeveelheid bands (zo’n tweehonderd) is het onmogelijk om alles te zien. Daarom wordt er meer muziek gezapt dan daad werkelijk bekeken. Voor pro grammeurs en labels handig om een indruk te krijgen van de podium prestaties van bands, maar voor de muziekliefhebbers frus trerend om ergens te staan en niet zeker te weten of het elders misschien op hetzelfde moment veel leuker is. Toch zijn er enkele aanraders.

De donderdag en vrijdag van het festival worden onder de vlag van Eurosonic gevierd, Duitsland is het thema. De Duitsers hebben een flinke muzikale reputatie op het elektronische vlak ,waar de invloed van Kraftwerk nooit te vaak ge noemd kan worden. Op vallende namen op het Eurosonicfestival zijn: Dungen (Zweden), Yonderboi (Hongarije) Adem, Editors, Stuart A. Staples (alle Engeland), De La Vega, Nid & Sancy (België), Wir Sind Helden, Firestarter, The Robocop Kraus, 2Raumwohnung en Napoli Is Not Nepal (alle uit Duitsland).

Zaterdag begint Noorderslag, het Nederlandse gedeelte van het festival, waar dit jaar veel hiphop te beluisteren is. Vorig jaar nam de Nederlandstalige hiphop immers een hoge vlucht. Het commerciële succes kwam van De Jeugd Van Tegenwoordig die met hun hip hop parodie Watskeburt?! liet zien dat Nederlandse hiphop het leukste is wanneer er geen halfslachtige pogingen worden ondernomen tot imitatie van Amerikaanse voorbeelden. Door het hele jaar a-modieus in Duitse voetbalshirts te lopen, sluiten de drie Amsterdammers zelfs mooi aan op het Duitse thema van Eurosonic. De Zwolse hiphoptrots Opgezwolle mag zeker niet worden gemist op Noorderslag. Ook Jawat!, Typhoon, Spacekees, The Opposites en Typhoon zijn de moeite waard. De Jeugd Van Tegenwoordig vormt voor de gelegenheid een onwaarschijnlijk mu zikaal verband met de band zZz. Het is dit rockduo gelukt om als een van de weinige bands een goed lopende tournee door de Verenigde Staten van de grond te krijgen.

Ging vorig jaar koninginnenknuffelaar Ali B. nog met de jaarlijkse Popprijs naar huis, dit jaar is het afwachten tot welke beslissing de jury gaat komen die eerder al Tiësto, Marco Borsato, Anouk, Junkie XL, 2 Unlimited en Arling & Cameron eerde voor hun belangrijke bijdrage aan de Nederlandse popmuziek. Ieder jaar is er veel te doen om de prijswinnaar. De winnaar mag traditioneel rekenen op een bierbekogeling van het publiek. Within Temptation, Zuco 103 en Spinvis behoren tot de kanshebbers.

Behalve de nog onbekende pop prijswinnaar staan er meer Nederlandse bands op het programma die veel goeds hebben bijgedragen aan de Nederlandse popmuziek. C-Mon & Kypski, Zea, Pete Philly & Perquisite, Stuurbaard Bakkebaard, Gem, Racoon, zZz, Kraak & Smaak, Spinvis en Bong-Ra overstijgen alle het gemiddelde Nederlandse ni veau en staan garant voor sterke optredens. Spinvis heeft een nieuwe plaat in de winkel. Hiphoppers Pete Philly & Perquisite trekken volle zalen en worden door buitenlandse hiphoppers volop en terecht geprezen. Het reclameliedje Good to Know You dat Gem speelde voor uitzendbureau Randstad werd dit jaar een hit en de band mag het bekende deuntje ook op Noorderslag spelen. Hind is de enige ex-Idols-deelnemer op Noorderslag en André Manuel mag bewijzen dat hij behalve cabaretier ook talentvol muzikant is. De fans van zijn voormalige band Krang kunnen dat in ieder geval beamen.

Maakten de platenmaatschappijen enkele jaren terug nog schoon schip en ontbonden ze de contracten met veel Nederlandse bands vanwege tegenvallende in komsten, het tij lijkt nu weer te keren. Een mooi voorbeeld van de vaderlandse muzikale heropleving is de Zeeuwse band Racoon. De bandleden namen na de ontbinding van hun muziekcontract bijbaantjes als vuilnisman om te kunnen leven en de nieuwe plaat te bekostigen. Dat zelf gefinancierde album is inmiddels een groot succes en heeft een gouden status. De Zeeuwen hebben de provinciale traditie gevolgd door zich weer een weg naar boven te worstelen. Uiteindelijk komt het toch weer goed met de Nederlandse popmuziek.