Jeruzalem - Op zaterdagavond vond een wonder plaats. De natte droom van iedere volksleider. De Israëlische media spraken de afgelopen week over niets anders. ‘Onze’ Gilad Shalit, de Israëlische soldaat die in 2006 werd gekidnapt, de lieveling van ieder joods huisgezin, komt naar huis en dat is te danken aan Bibi. De tot nu toe verdeelde regering ging op zaterdagavond plotseling overstag en accordeerde de deal.
Die deal met Hamas is niet gratis. De ruilverhouding is één Israëliër voor 1027 Palestijnen; sommigen met bloed aan de handen, anderen met hier en daar een druppel. Dat is voor Israël een ernstige aderlating. Twee jaar geleden veegde Joeval Diskin, hoofd van de Shin Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst, een soortgelijk bod uit veiligheidsoverwegingen van tafel.
Vóór zaterdagavond was er gekissebis in de verschillende talkshows. Zouden vrijgelaten Palestijnse terroristen weer toeslaan? vroeg de journalist van het eerste net. Volgens Joram Cohen, het huidige hoofd van de Shin Bet, keert zestig procent van de terroristen terug naar terreuracties.
Maar de oppositie smolt als sneeuw voor de zon. De hardliners accordeerden de ruilhandel met Hamas. De Shin Bet hield zijn mond. Oppositieleider Tzipi Livni respecteert de regeringsbeslissing en de opperrabbijnen Shlomo Amar en Yona Metzger zijn enthousiast.
‘Hoe heeft Bibi het gelapt?’ fluisteren de nieuwsgierigen, wetend dat Netanyahu en zijn kabinet experts zijn in het wegmasseren van obstakels via concessies; alles heeft tenslotte zijn prijs.
Het blijft speculeren, maar ik wijs u op een piepklein artikeltje op de vijfde of zesde pagina van de Israëlische kranten, zo klein dat de meesten het over het hoofd zagen. Het bouwplan tot 2610 huizen in de joodse wijk Givat Hamatos in Jeruzalem is goedgekeurd, vermeldt dat artikel. Op zich is dat niets bijzonders, zult u zeggen, maar het plan onderscheidt zich op twee punten. Het betreft een geheel nieuwe joodse nederzetting in de Palestijnse gebieden, die bestaande Palestijnse wijken in Oost-Jeruzalem van de Westoever afsluit. Kortom, het is een nieuw Israëlisch feit op de grond. Vervolgens is er de timing. Waarom werd dit plan dat al twee jaar in de kast ligt de afgelopen week net voor de Hamas-deal bijna geruisloos goedgekeurd?
‘Er is een duidelijke en onbetwistbare vorm van wraak’, concludeert dr. Aaron Lerner, directeur van Independent Media Review & Analysis. ‘Vergelding door de bouw van joodse nederzettingen.’
De ruilverhouding is veranderd. 1027 Palestijnen voor 2610 of meer huizen en één Israëliër. Dus wraak en vergelding? Of een Israëlische triomf van zelfoverschatting? Wie zal het zeggen. Vast staat dat als zo'n triomf ooit tot vrede leidt er werkelijk een wonder moet zijn geschied.