Daar wachten haar verdedigers op haar. Ze gaat tussen hen in staan met haar rug demonstratief naar de fotografen. Die fotografen mogen een minuut lang foto’s maken, dan moeten ze de rechtszaal verlaten. Het resultaat is een eindeloze reeks foto’s van Zschäpe’s rug. De enige variatie is haar kapsel. Los haar. Opgestoken. Een vlecht tot onder haar schouderbladen. De kleur van haar haar is bruin, met chemie een stukje donkerder gemaakt.

Meestal doet ze alsof ze ontspannen babbelt met haar verdedigers. Ook de drie advocaten proberen kalmte uit te stralen. Het zijn pro deo-advocaten, door de rechter na overleg met de verdachte aan haar toegewezen. Het lijkt alsof ze hen heeft geaccepteerd vanwege hun fraaie arische namen: Stahl, Sturm en Heer.

Zschäpe heeft tot nu toe consequent gebruik gemaakt van haar recht om te zwijgen. De rechtbankverslaggevers zijn gespitst op elk teken van Zschäpe’s emoties. Ze hebben nog geen enkel teken kunnen noteren. Zschäpe tikt soms iets op haar laptop. Wat doet ze daar? Een spelletje patience? Ze staat terecht vanwege haar betrokkenheid bij tien moorden met een extreem-rechts motief. Met haar twee vrienden, annex geliefden, Uwe Böhnhardt en Uwe Mundlos, trok ze een spoor van verderf door Duitsland. De beide Uwes hebben elkaar bij hun laatste actie vermoord.

De bewijzen voor Zschäpe’s betrokkenheid zijn verpletterend. Vorige week nog kletste een neonazi, leider van de club waar Beate en de Uwes lid van waren, honderduit over haar prima inzet. Hij had van de Duitse geheime dienst circa honderdduizend euro opgestreken voor informatie over de beweging.

Hij heet Tino Brandt, deed mee aan demonstraties tegen pedofielen, want daar zijn die neonazi’s erg op gebrand, maar zit nu zelf in de gevangenis vanwege kindermisbruik. Het is typerend voor de vuiligheid die in het proces aan het licht komt. Vuiligheid die zich uitstrekt van de bruine clubs tot de Duitse geheime diensten.

Vorige week heeft Zschäpe het vertrouwen in haar advocaten opgezegd. Maar ze komt alleen van hen af wanneer ze daar goede, juridische argumenten voor heeft. Die blijkt ze niet te hebben. Ze zal dus voortaan nog te midden van de heren Stahl en Heer en mevrouw Sturm haar patience moeten blijven spelen.