Wellicht voldoet u aan de volgende eisen: hoog opgeleid, woonachtig in een grote stad maar niet onbekend met het kleinsteedse. U bent tussen de twintig en de veertig jaar. Uw gevoel voor humor is het best omschreven als ‘postmodern’, wat dat ook moge betekenen. U bent bekend met Melville en Dostojevski, met Machiavelli en Smith, maar ook met Star Trek en Super Mario. Mocht u aan het merendeel van deze eisen voldoen, dan is de kans groot dat u Mountain Man Dance Moves een hilarisch boekje vindt.

Mountain Man Dance Moves is een verzameling van de lijstjes die het literaire tijdschrift McSweeney’s wekelijks op zijn website publiceert. Het tijdschrift is het geesteskind van Dave Eggers, gestart met het geld dat hij verdiende met zijn buitengewoon succesvolle memoires A Heartbreaking Work of Staggering Genius. Sindsdien publiceert McSweeney’s elke drie maanden een gelijknamig literair tijdschrift en de Wholphin, een tijdschrift over korte films. Maar er is dus ook een website, waarop dagelijks de McSweeney’s-schrijvers zich uitleven op de grootst mogelijk onzin. Deze onzin komt er meestal op neer dat ze iets highbrowerigs nemen, en het lowbrow belachelijk maken, het liefst met een politiek tintje eraan. Bijvoorbeeld: Unsuitable Code Names for U.S. Military Operations:

Desert Sieve

Awkward Silence

Iraqi Freedom

De lijstjes zijn McSweeney’s in het kwadraat, op alles is een soort Cleverer Than Thou-principe van toepassing. Niet alleen moeten ze doordacht en literair zijn, ze moeten ook komisch zijn op een manier waar de gemiddelde mens niet op komt. Net iets absurder, net iets verder gezocht. Van niet-uitgesproken zinnen op de opening van een kunstgalerie (‘Now that you mention it, I have no idea who designed this shirt’) tot minder bekende prequels van grote literaire werken (‘There Are Plenty of Mohicans’) tot Super Mario’s versierpogingen (‘Are you a magic mushroom? Because you are making me grow’).

Dit absurdisme kan, zoals deze verzameling, geweldig komisch zijn. Maar ook vervelend. In Dave Eggers’ laatste verhalenbundel, How We Are Hungry, stond het verhaal There Are Some Things He Should Keep to Himself. Het bestond uit zes lege bladzijdes. Ook nu kon men het niet laten: behalve een verzameling van lijstjes is dit boek ook reisgids voor Duitsland, met korte vergelijkingen tussen architectuur in Düsseldorf en Philadelphia. Maar dat nemen we op de koop toe zolang het gecompenseerd wordt met Discarded titles for Toni Braxton’s 1996 hit ‘Un-break my heart’: ‘Unforget my PIN’, ‘Unrunover my dog’, ‘Unwatch my Blues Brothers 2000’.