Jeruzalem – Hij gaf gunsten, en in ruil kreeg hij dure sigaren, champagne, juwelen en hielenlikkende media. Die beschuldigingen kunnen Benjamin Netanyahu zijn carrière en vrijheid kosten. De oppositie wil dat de premier de eer aan zichzelf houdt en aftreedt voor de verkiezingen van 9 april. Netanyahu peinst er niet over. Hij heeft zichzelf uitgeroepen tot slachtoffer van linkse heksenjagers en justitie en politie. Hij wil aan de macht blijven. Daarvoor moet hij alle zeilen bijzetten. Dus heeft hij de steun gekocht van een partijtje dat van zijn racistische en fascistische ideeën geen geheim maakt.

Otzma Yehudit (Joodse Macht) is een voortzetting van Kach, de meest rechts-extremistische partij uit de Israëlische geschiedenis. Haar politieke programma is gebaseerd op een intense haat tegen de Palestijnen. Ze wil hen verjagen uit Israël en de Westelijke Jordaanoever, want Israël moet zijn bijbelse omvang terugkrijgen. De Tempelberg moet weer volledig joods worden, compleet met nieuwe tempel – oorlog met de hele moslimwereld verzekerd. Seks en huwelijken tussen joden en Arabieren zijn uit den boze. Joodse Macht vereert vurig haar ‘martelaren’. De bekendsten zijn de Kach-militant Baruch Goldstein, die in 1994 in de Grot van de Patriarchen in Hebron 29 biddende Palestijnse moslims vermoordde, en natuurlijk Kach-oprichter rabbijn Meir Kahane zelf, een theocratisch-terroristische haatzaaier die in 1990 werd vermoord in Manhattan.

Kach is in Israël verboden. En nu is haar nazaat door Netanyahu salonfähig gemaakt. Zonder lijstverbinding zou het partijtje waarschijnlijk onder de kiesdrempel blijven. Daarmee zouden voor het rechtse kamp misschien zelfs doorslaggevende stemmen verloren kunnen gaan. Dus beloofde de belegerde premier twee ministersposten aan een ietsje minder extremistische partij, Habayit Hayehudi (Joods Huis), als ze in zee zou gaan met Joodse Macht. Van de ontzetting over deze operatie bij binnen- en buitenlandse joodse organisaties trekt Netanyahu zich niets aan. Hij moet immers koste wat het kost een rechtse meerderheid smeden die hem immuniteit moet geven voor de strafrechtelijke gevolgen van de corruptieschandalen. Volgens de laatste peiling komt rechts echter twee zetels te kort. 36 procent van de Israëliërs vindt dat Netanyahu nu al moet aftreden. De kans dat Israël eindelijk een nieuwe premier krijgt wordt steeds groter: de leider van de kersverse partij Veerkracht voor Israël, ex-generaal Benny Gantz.