Jeruzalem – De laatste twintig jaar heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu twaalf schandalen overleefd. Maar de vier laatste zaken kunnen hem lelijk opbreken.

Netanyahu en zijn vrouw Sara – volgens velen de werkelijke sterke man van Israël – maken graag op staatskosten goede sier. Daarbij letten ze ook op de kleintjes. Zo stak Sara het statiegeld voor de vele wijnflessen die in de drie residenties waren leeggeschonken in eigen zak (‘Bottlegate’) en betaalde ze haar personeel hun salaris niet uit. Sinds jaar en dag lieten de Netanyahu’s zich door de Israëlische Hollywood-producent Arnon Milchan verwennen met luxe-sigaren en champagne. Als de voorraad op begon te raken, kreeg hij een bericht dat aanvulling nodig was.

Als dank voor deze ‘blijken van vriendschap’ zou Netanyahu via de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry voor Milchan een tienjarige verblijfsvergunning in de VS geregeld hebben. Ook vier andere miljardairs zouden Benjamin, Sara en hun zoon Yair systematisch met dure cadeaus en uitstapjes hebben bedeeld. Het zich uitdijende schandaal heeft zelfs de directeur van de Mossad bereikt. Sinds begin januari heeft de politie Netanyahu al drie keer over deze affaire aan de tand gevoeld. Een formele beschuldiging is in de maak.

De tweede zaak gaat over langdurige geheime onderhandelingen van Netanyahu met Arnon Mozes, uitgever van Yedioth Ahronoth. Deze krant is een zware criticus van de premier, die met de vrije pers weinig op heeft. Netanyahu stelde Mozes een deal voor: in ruil voor een mildere toon van Yedioth Ahronoth zou Netanyahu zorgen voor een vermindering van de oplage van de concurrent Israel Hayom, een gratis krant en daarom de grootste van Israël. Netanyahu kon dat gemakkelijk beloven, want achter de schermen is hij de eigenaar en hoofdredacteur van Israel Hayom, een cadeautje van de ultra-rechtse Amerikaans-joodse casinomagnaat Sheldon Adelson.

En dan is er het onderzeebotenschandaal. Netanyahu heeft volgens zijn voormalige minister van Defensie Moshe Yaalon een order voor onderzeeboten toegespeeld aan het Duitse bedrijf ThyssenKrupp, dat in Israël wordt vertegenwoordigd door de persoonlijke advocaat van de premier. Een vierde schandaal is nog geheim. Netanyahu zegt dat alle beschuldigingen volslagen onzin zijn en alleen maar bedoeld om hem ten val te brengen. Vergeefse moeite volgens hem, want hij zal nog vele jaren aan de macht blijven. De politieke wereld is daar steeds minder zeker van. Netanyahu’s populariteit daalt snel. Nieuwe verkiezingen hangen in de lucht.