In 2007 opende het academisch-culturele podium SPUI25 zijn deuren op het boekenplein van Amsterdam. Sindsdien zijn er meer dan tweeduizend evenementen georganiseerd. Tien keer per week laten wetenschappers, schrijvers, studenten, kunstenaars en journalisten uit binnen- en buitenland hun licht schijnen over onderwerpen die hen bezighouden, inspireren of verontrusten.

Het samenbrengen van wetenschap en cultuur kenmerkt de identiteit en programmering van SPUI25. Wetenschappers en kunstenaars exploreren op eigen wijzen onontgonnen gebieden, letterlijk en figuurlijk.

Tijdens de jubileumweek van 15 tot en met 22 september is het thema ‘New Frontiers’. Hoe kunnen de wetenschappen en kunsten elkaar helpen bij het opzoeken, oprekken en overgaan van grenzen? Hoogtepunten tijdens deze week zijn de lezingen van Jeanette Winterson, Evgeny Morozov en Orhan Pamuk. Marjolijn van Heemstra schreef een eenakter over de gebroeders Wilhelm en Alexander von Humboldt. Zij koos haar geschiedenisleraar en latere Eerste-Kamerlid Ronald Sørensen (pvv) als uitgangspunt, vertelt ze in deze special.

In deze bijlage, een samenwerking van SPUI25 en De Groene Amsterdammer, staan de gebroeders Humboldt centraal. Wilhelm, de oudste, werd 250 jaar geleden geboren. Hij is de grondlegger van de universiteit zoals wij die kennen én vormgever van het Bildungsideaal. Zijn twee jaar jongere broer Alexander was een ontdekkingsreiziger, in zijn tijd na Napoleon de beroemdste man op aarde. Hij speelde een grote rol in de ontwikkeling van veel natuurwetenschappen en was bepalend voor hoe wij naar de natuur kijken.

Kennis moet worden gedeeld en voor iedereen toegankelijk worden gemaakt, meenden de Humboldts. De weg naar nieuwe en grotere ontdekkingen ligt in het samenkomen van verschillende disciplines en het uitwisselen van kennis en een verscheidenheid van opvattingen.


Het programma van de jubileumweek 10 jaar SPUI25 vindt u op spui25.nl.