New York - ‘Ongelooflijk’, roepen veel Nederlanders die na jaren weer eens in New York zijn, ‘iedereen fietst opeens.’ Een begrijpelijke overdrijving, gezien het contrast met pak ‘m beet vijf jaar geleden. Toen waren het nog voornamelijk fietskoeriers, fitnessfreaks, milieuactivisten en andere progressievelingen die hun leven waagden op de door auto’s gedomineerde wegen van New York. Sindsdien heeft de stad ruim 320 kilometer aan fietspaden aangelegd en dat valt op - vooral op veelbezochte straten als Broadway of Second Avenue.

Want ja, die nieuwe fietspaden worden gebruikt. New York is immers bijna Hollands plat en makkelijk navigeerbaar dankzij de genummerde straten en avenues. Daarmee is de stad echter nog lang geen fietswalhalla: tegenover die 320 kilometer fietspaden staat 24.000 kilometer asfalt voor gemotoriseerd verkeer.

De autocultuur is nog altijd volkomen dominant, wat onder meer blijkt uit de wijze waarop veel fietspaden zijn aangelegd: soms rechts, maar meestal aan de linkerkant van de weg. Oftewel, daar waar het 'echte’ verkeer er zo min mogelijk last van heeft. Fietsen wordt in New York nog altijd behandeld als een on-Amerikaanse gril die bij de grote meerderheid nooit echt zal aanslaan. De nogal willekeurige aanleg van fietspaden leidt dikwijls tot levensgevaarlijke situaties. Denk aan de fietser die aan de linkerkant fietst en rechtsaf wil slaan naar een straat zonder fietspaden. Automobilisten houden vaak geen rekening met fietsers, uit weerzin of onwennigheid. Ook houden fietspaden vaak simpelweg opeens op.

Daar komt bij dat de New Yorkse politie het niet op fietsers heeft. Die zijn maar lastig, rijden vaak door rood en hebben vaker dan automobilisten lak aan gezag. Agenten zijn een ware crackdown begonnen tegen deze groep subversieve verkeersdeelnemers. Dat ondervond ene Casey Neistat, die bekeurd werd toen hij om een op het fietspad dubbelgeparkeerde auto heen fietste. De bon was voor het ‘niet fietsen op een beschikbaar fietspad’. Behalve onredelijk was de bekeuring ook illegaal: er bestaat geen wet die fietsers verplicht op het fietspad te fietsen. Neistat had een camera bij zich en filmde de interactie met de agent. In een inmiddels meer dan een miljoen maal bekeken YouTube-filmpje grijpt hij de scène aan voor een reeks slapstickachtige fietsongelukken. In het laatste shot knalt hij met zijn fiets tegen een op het fietspad geparkeerde politiewagen.