Bij de albumrecensie van Dig Lazarus Dig!!! in NRC Handelsblad stond onbedoeld de cover afgebeeld van een oudere plaat van Nick Cave & The Bad Seeds: Nocturama uit 2003. Die plaat wilde Cave snel maken, omdat de serieuze toon hem niet meer beviel. In die zin lijkt Dig Lazarus Dig!!! in veel opzichten op Nocturama: het is in drie maanden geschreven, in tien dagen opgenomen en het klinkt soms té makkelijk.
De bijbelse titel is exemplarisch: Nick Cave en het opperwezen gaan ver terug. ‘God is never far away’ zong hij als ter dood veroordeelde in 1984 op de vlammende aanklacht tegen de mensheid The Mercy Seat. In de jaren negentig maakte de wraakzuchtige God plaats voor een barmhartige: ‘God is in the House/ No cause for worry now’. Nu gebruikt Cave de gaven van de Heer voor een ironisch gedachte-experiment: in het titelnummer wekt hij Lazarus zelf tot leven en laat hem ongelukkig rondlopen in het New York van de jaren zeventig. Daar maakt hij kennis met een obscure wereld vol drugs en seks: ‘I can hear my mother wailing/ And a whole lot scraping of chairs/ I don’t know what it is, but there’s definitely something going on upstairs.’
Dig Lazarus Dig!!! heeft in zijn opzet weinig gemeen met zijn voorganger, de dubbelaar Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus. Weg zijn de strijkers, de koortjes, de melancholieke toon. ‘Alles wat we doen moet anders zijn dan wat we op de plaat daarvoor hebben gedaan’, aldus Cave. Wat hij wél meenam is het rockgevoel van Grinderman, het zijproject waarvoor hij zichzelf gitaar leerde spelen. Het snaarinstrument beviel kennelijk goed, want Dig Lazarus Dig!!! is opnieuw een gitaarplaat.
Het jolige achtergrondkoor en de luchtige riff van het openingsnummer zijn typerend voor de ontspannen sfeer op het album. Op Moonland maakt Cave zelfs een souluitstapje en zingt hij berustend en zonder wanhoop: ‘I’m not your favorite lover’. De twee scharniernummers zijn helaas wat vlak en routineus. Zo wil het personage Albert in Albert Goes West ‘just sit & watch the sun go up’, en gaat dus nergens naartoe, net als het nummer zelf. En van We Call Upon the Author blijft enkel de geestige tekst (‘I feel like a vacuum cleaner! A complete sucker!’) hangen. Iets meer ouderwetse dreiging had Dig Lazarus Dig!!! nog meer de moeite waard gemaakt.

Nick Cave & The Bad Seeds, Dig, Lazarus, Dig!!! (EMI). Nick Cave treedt 28 april op in de Heineken Music Hall te Amsterdam