God bestaat niet (RVU) bracht ook astronoom Vincent Icke. Die ziet, op basis van zijn vak, geen reden aan te nemen dat er een schepper is of dat iemand «aan de knoppen zit»; en dat ook elders in het heelal leven is staat als een paal boven water. Dit alles meer constaterend dan polemisch. Een interessante analyse (of opinie – wat u wilt) die vooral te horen en zien moet zijn naast de getuigenissen van EO en KRO. Hulde dus voor de RVU en makers Van de Wint en Muntz. Maar zo «open» als Icke, zo «ge kleurd» Van de Wint. Dat hij Icke in een barokkerk neerzet is al een statement (zou synagoge of moskee ook overwogen zijn?) – maar het is vooral dat hautaine toontje van iemand die de Absolute Waarheid in pacht heeft – die minachtende grijns voor de halve zolen die het evangelie van de godloosheid nog niet hebben omarmd. Het is directe familie van mentaliteit en arrogantie van Knevel, Ratzinger en Cheppih. En Muntz’ grollen ko men nog als slagroom op die atheïsmetaart. Als er volgens Icke buiten de aarde ook leven moet zijn vliegt Muntz daar dus in duivels-outfit heen om gierend van het lachen vast te stellen dat ook die wezens collectief buigen voor een aan een kruis gespijkerde. Zij het dat die geen lendendoekje om zijn forse geslacht draagt. Enfin, een ideetje dat je grollend met je dronken kop aan de keukentafel bij mekaar brainstormt. Maar dat iets anders wordt als je het serieus gaat kostumeren, schminken en fil men. Dan ademt het de geest van: we trappen de gelovige met zijn malle gevoeligheden de Verlichting binnen; of liever: we schijten op zijn altaar – dat zal hem leren.

Ik behoor tot de godloze kerk; luister graag naar dominee Icke en die hele rij heldere geesten die ze lieten preken; ben verbluft als een minister een maatschappelijk de bat over creationisme voorstelt; en grijns als een Volkskrant-lezer de these van het Stupid Design po neert – maar ouderlingen Van de Wint en Muntz verzieken de boel met een soort hooligangedrag dat het moeilijk maakt supporter van dezelfde club te zijn. In de aftiteling van de Icke-aflevering distantieert de parochie van de kerk waarin de opnames zijn gemaakt zich van de uitzending. Vast niet vanwege Icke’s inhoud, maar door het commentaar van Muntz. Wedden dat ons komisch duo die tekst-in-beeld een geweldige mop vindt?

Geef mij maar Stof van Bas Ha ring, ook RVU. Die vraagt zich af waar Utopia ligt, schetst de voordelen van tevredenheid en gelijkmoedigheid – maar treft in het frisgroene gras toch adders. Die van de stilstand bij voorbeeld. En van de communistische gelijkheid die alleen bereikt kan worden door repressie. Van de gelijkvormige Bijlmerbouw. Om ten slotte vast te stellen dat uit ontevredenheid ook veel moois voort kan komen. Kunst bij voorbeeld. Twintig minuten hersengymnastiek van niveau met lichtbeelden. Moei lijke materie maar toch toegankelijk. Ook een kritische geest maar een die in staat is te communiceren.

Overigens: het verdwijnen van de NPS is een ramp en een schandaal.www.nps.nl