De boodschap die Bouterse de wereld in stuurt, is niet mis te verstaan: niemand doet deze president nog wat. Het lijkt er inderdaad steeds minder op dat de voor drugssmokkel veroordeelde ex-dictator ooit nog achter de tralies belandt voor zijn aandeel in de December­moorden – de executie van vijftien tegenstanders van het militaire regime in 1982.

Niet alleen de internationaal omstreden amnestiewet verhindert dat. Buiten de nabestaanden van de slachtoffers wensen maar weinig Surinamers nog een veroordeling voor Bouterse en de zijnen. Volgens de meest recente opiniepeilingen is driekwart van de bevolking zelfs tevreden over hun president. Verwonderlijk is dat niet: dankzij olie en goud groeit de Surinaamse economie met vier procent per jaar. Het geld wordt gebruikt om onder meer de pensioenen en kinderbijslag te verhogen en grote infrastructuurprojecten te financieren.

In zijn eigen kiesdistrict haalt de voormalige legerleider zelfs de helft van alle stemmen. Alleen zijn gezondheidstoestand – waarover al jaren geruchten de ronde doen – lijkt nog een stokje te kunnen steken voor een tweede ambtstermijn in 2015.

De kansen op een comeback van de oppositie, die vorig jaar verzekerde de amnestiewet terug te draaien zodra ze weer aan de macht kwamen, zijn vooralsnog klein. De partij van ex-president Ronald Venetiaan haalt in de hoofdstad nog geen vier procent. Voormalig justitieminister Chandrikapersad Santokhi, de man die nota bene het hele Decembermoorden-proces op gang bracht, zette de deur zelfs al op een kier voor samenwerking.

De Nederlandse kritiek op de amnestiewet maakt in de voormalige kolonie ook al geen indruk. Desi Bouterse verkondigt trots dat hij met de rest van de wereld wél volop zaken doet. Vanaf 1 juli mag hij zelfs een half jaar de Unasur voorzitten, de Zuid-Amerikaanse evenknie van de Europese Unie. De presidentiële filmcrew kan de borst vast nat maken.