Philip Cocu is goed. De echte kenners hebben het altijd in hem gezien, de fijnproevers zijn pas later tot de ontdekking gekomen. Hij is de beste Nederlandse speler van 2005. Dankzij hem bereikte PSV vorig jaar de halve finale van de Champions League, werd PSV ondanks het verlies van de hele voorhoede Rommedahl-Kezman-Robben met overmacht kampioen van Nederland en is PSV ook dit seizoen weer verreweg de beste ploeg van Nederland.

Hiddink haalde hem in 1996 al bij het Nederlands elftal, reserveerde in 1998 altijd een basisplaats voor hem bij het wereldkampioenschap in Frankrijk en wilde hem daarom per se terughalen naar PSV toen Barcelona aarzelde over contractverlenging. Hij is 35 en steekt Davids, Van der Vaart, Seedorf en Sneijder in zijn zak. Als Guus Hiddink volgend seizoen trainer van PSV blijft en dus zijn woede over de wijze waarop de Fiod hem heeft verhoord heeft overwonnen en bijvoorbeeld Jaap Stam terugkeert naar Eindhoven, wil Cocu ook op zijn 36ste nog wel voor PSV voetballen. Hiddink zag het tien jaar geleden al in hem (net als wijlen trainer Bert Jacobs) en is mede daarom dit jaar met afstand de beste trainer van Nederland. Zijn successen zijn geen toeval meer, maar het gevolg van de quasi-afstandelijke benadering van het zogenaamde vak voetballen.

Dat de eredivisie dit jaar leuk is, danken we aan de terugkeer van de tegenpool van Hiddink, Louis van Gaal. Hij kan en zal er met de miljoenen van multimiljonair Sche ringa voor zorgen dat de top-drie van Nederland tijdelijk een top-vier wordt. De miljoenen van Scheringa en zijn gespeelde eenvoud maken het verschil tussen AZ en Heerenveen. Want Heerenveen moet als club met het beste beleid zijn beste spelers wel verkopen. Vorige week verkocht Heerenveen spits Klaas Jan Huntelaar aan de club met het slechtste beleid, Ajax. Het blijft toch opvallend hoe slecht Ajax en Feyenoord de laatste jaren spelers hebben gekocht.

Feyenoord is ook dit jaar weer een kleuterklas. Als de juf oplet zoals tegen Ajax, PSV en AZ doen de spelers hun best, maar als de juf even niet kijkt, zoals tegen RBC, RKC, Ado, Vitesse, voor de beker of in de Europa Cup, dan gedraagt Feyenoord zich ook onder Erwin Koeman als een stel pubers. Dat mag en moet ook Koeman zich aanrekenen.

En dan Ajax. Kocht deze zomer Lindenberg voor 2,5 miljoen euro van AZ en haalde spits Markus Rosenberg uit Zweden. Lindenberg zit zelfs op de bank als de halve achterhoede en het hele middenveld geblesseerd zijn, zo nodig was deze aankoop. Rosenberg gedijt bij voorkeur in het systeem dat Ajax bij voorkeur niet speelt, dus vraag je je af waarom Ajax in de zomer niet al Huntelaar in plaats van Rosenberg heeft gekocht. In juni vroeg Heerenveen zes miljoen euro voor Huntelaar, voor vier miljoen had Ajax hem gehad. Vorige maand vroeg Heerenveen tien miljoen, nadat Ajax vorig jaar rond deze tijd vijf miljoen voor spits Charisteas en deze zomer vijf miljoen voor spits Rosenberg had betaald. Het beleid van Ajax is duidelijk: niet de bal maar het geld moet rollen.