De bundel bestaat uit korte en kale teksten: de eerste begint met de aanduiding 00.00.00 en de laatste met 02.00.04, alsof we met een filmscript van doen hebben. Alle tussenliggende tekstbrokken zijn geïsoleerde tijdsfragmenten, glashelder en scherp omschreven. Vaak is er onder aan de pagina een toevoeging, een verklaring.
Éric Suchère (1967) is kunstcriticus en doceert aan de kunstacademie van Saint-Étienne. Zijn eerdere bundels lijken descriptief, al is er altijd een verhaal achter de beelden te vinden en spreekt er emotie uit de beschrijving. Met Nulle part quelque (te vertalen als ‘Nergens er’) heeft hij een vorm gevonden waarin zijn waarnemingen een kader vinden dat in één oogopslag duidelijk is: het boek heeft een frame, een script. De beschrijvingen zijn functioneel en veroorzaken spanning. Daarmee verlaat Suchère de afbrekingen van de grammatica uit zijn eerdere werk.
Al blijft het ritme ongewoon, het krijgt hier souplesse. In de teksten boven aan de bladzijde staat wat er in de ruimte gebeurt, onderaan staat wat dat voorstelt en ook dat veroorzaakt de spanningsopbouw. De bundel refereert daarmee eerder aan de nouveau roman en aan filmtechnieken als van Godard dan aan het experimentele post-poétique dat in Frankrijk gangbaar is.
Éric Suchère is een moedige eenling die wars van de Franse modes zijn gang gaat. Hij vertaalt werk van Hans Faverey, Giuliano Mesa en Jack Spicer. Voor Art Presse verzorgde hij grote interviews, met onder anderen Luc Tuymans. Nulle part quelque is zijn negende bundel, verschenen in de mooi verzorgde Collection l'Estran van de nieuwe uitgeverij Argol van Catherine Flohic.

Éric Suchère, Nulle part quelque. Éditions Argol, 124 blz., € 17,-

Dit artikel is ook gepubliceerd in het kerstnummer van De Groene Amsterdammer 2009.