CDA-Kamerlid Wim van de Camp is een fervent motorrijder. Hij is de trotse eigenaar van twee machines: een limited edition Harley-Davidson en een Aprilia RSV 1000 cc, zo’n razendsnelle wegracer. «De topsnelheid van mijn motor is 270. Natuurlijk wil ik dat een keer uitproberen», zei hij in 1999 tegen de Volkskrant. Hij gaf toe liefst vijfmaal gepakt te zijn voor te hard rijden. Op een keer verongelukte hij zwaar en moest hij bewusteloos afgevoerd worden naar het ziekenhuis.

Het is bekend dat in het verkeer duizendmaal meer doden vallen dan in het uitgaanscircuit, hoe drugsdoordrenkt ook. Vorige week diende Van de Camp een motie in, vanwege de afwezigheid van enkele «linkse» parlementariërs nog aangenomen ook, die het testen van xtc-pillen op houseparty’s voortaan moet verbieden. Volgens Van de Camp geeft het testen van pillen «een schijn van legitimatie en een schijn van zekerheid voor de xtc-gebruiker».

Afgelopen vrijdag had in Rotterdam het regelmatig terugkerende technofestijn Awakenings plaats. Een groot deel van de ruim drieduizend bezoekers danste rond met xtc in de maag om, zogezegd, de maximumsnelheid eens flink te overschrijden. Zij slikten niet omdat ze dachten dat het toegestaan was. Er was die nacht ook helemaal geen Trimbos-testkraam aanwezig. Bij de overweging om een pil te slikken maakt de aanwezigheid van een kraam niet uit. De slikkers slikken toch wel, kraam of niet. Maar als er een kraam is, zijn sommigen zo verstandig hun pil te laten testen. Pure winst.

Die nacht was het bij de EHBO-post iets drukker dan gewoonlijk. «Omdat er geen testkraam is», zei een van de EHBO’ers. «Mensen zijn sneller bezorgd.» Rond een uur of drie werden er wat meer verongelukte snelheidsovertreders binnengedragen, hoewel lang niet zoveel als er motorrijders zouden verongelukken indien zij in deze aantallen plankgas zouden gaan. Met bananen, thee, kalmerende woorden en hier en daar een ingreepje, kwam het goed. Niemand ging dood of naar het ziekenhuis.

In de EHBO-folder staat: «Je zult ons nooit horen zeggen: ‘eigen schuld, dikke bult’ of ‘jij moest toch zonodig iets gebruiken’.» Door aanwezigheid van de EHBO-post zou best weleens de indruk kunnen ontstaan dat xtc legaal is, begripvol als de medewerkers zijn naar gebruikers toe. Weg ermee dus, in de opvatting van Van de Camp en zijn CDA. De volgende keer dat hij op z’n rooms-katholieke snuit gaat, hem gewoon lekker in de berm laten liggen.