De blik oostwaarts gericht zie ik het komende half jaar veel interessants aankomen. Om te beginnen nog altijd nieuwe en klassieke titels over de Tweede Wereldoorlog. ‘Een van de meest authentieke, precieze en schokkende boeken ooit over de holocaust geschreven’, volgens De Arbeiderspers, en vertaald door Jacq Vogelaar, die in zijn boek Over kampliteratuur toont dé kenner op dit gebied te zijn: De apotheker van Auschwitz door Dieter Schlesak (1934). Bij Van Gennep een klassieker over de holocaust, Medaillons van de Poolse Zofia Nalkowska (1884-1954). Cossee komt met een bijzondere roman uit 1947, Alleen in Berlijn van Hans Fallada (1893-1947), over het Duitse verzet tegen de nazi’s.
Sinds het fabuleuze De Toren van Uwe Tellkamp zie ik overal boeken die afrekenen met de communistische tijd in Europa. Zou het de natuurlijke loop der dingen zijn dat twintig jaar na dato de diepgaande literaire verwerking van heel grote gebeurtenissen volgt? ‘Zowel een ironische politieke roman over de laatste dagen van het communistische Hongarije als een beklemmende familiegeschiedenis’ is volgens Meulenhoff de roman met de mooie titel Rust van de Hongaarse schrijver Attila Bartis (1968). Bij De Bezige Bij Slingerbeweging van György Konrád (1933) in het genre memoirs - over communistisch Hongarije en de omwenteling van 1989.
Uitgeverij Veen herontdekt de Roemeense surrealist Max Blecher (1909-1938). Zijn werk is na de Wende weer aan het licht gekomen en nu verschijnt Avonturen in de alledaagse onwerkelijkheid uit 1936 vertaald door Jan Mysjkin. De roman Tsjevengoer van Andrej Platonov (1899-1951) over de staalharde beginjaren van het Russisch communisme wordt heruitgegeven door Atlas. En dan daarna meteen de beste artikelen van de in 2006 vermoorde Russische journaliste Anna Politkovskaja lezen, die worden gepubliceerd onder de strijdbare en ironische titel Niets dan de waarheid. De Duitse Juli Zeh en de Bulgaar Ilija Trojanow schreven samen een pamflet, Aanslag op de vrijheid, over de afbraak van burgerrechten - belangrijk in Nederland, dat lijkt doorgeslagen in het controleren van zijn burgers. Ook benieuwd ben ik naar de verhalenbundel Liefde en hindernissen van subliem verhalenverteller over moderne immigratie Aleksander Hemon (1964), die in 1992 Sarajevo verliet. Van Martin Walser verschijnt Angstbloesem, over een bejaarde beleggingsadviseur die verstrikt raakt in de hebzucht van anderen. ‘Hét boek over de crisis’, zegt De Geus. Waarover zullen de romans over twintig jaar gaan?