Istanbul - Volgens het islamitische geloof wordt elk mens als moslim geboren. Dus niet alleen Koos Werkeloos, ik, de fakirs in India, elke willekeurige Eskimo of Lady Gaga is van origine moslim, maar ook u… U weet het zelf misschien niet maar als baby was u moslim en bent u door de verkeerde omgeving en de verkeerde ouders van uw geloof gevallen.
Na deze niet onbelangrijke mededeling hoeven we niet lang te wachten op de echte belangrijke mededeling, namelijk dat Mehmet Ali Agca beweert de nieuwe verlosser te zijn. Agca werd 53 jaar geleden in het oosten van Turkije net als iedereen als een islamiet geboren. Omdat zijn ouders moslims zijn hoefde hij dus niet van zijn geloof te vallen. De jongen nam zijn islamitische en Turkse identiteit zo serieus dat hij eerst bij de Grijze Wolven ging, daarna in 1979 een bekende Turkse journalist vermoordde en nadat hij uit de gevangenis was gevlucht naar Rome toog om paus Johannes Paulus te vermoorden.
De jongen was jong en brandde van het verlangen om de boodschap van de koran te verkondigen. Gelukkig overleefde de paus de aanslag, bezocht Agca in diens cel en deelde hem mee dat hij hem had vergeven.
Agca heeft lang gezeten, eerst in Italië en daarna in Turkije, in totaal zo'n dertig jaar. Maar sinds vorig jaar is hij weer op vrije voeten, is nog steeds dun en heeft asgrijze haren en zegt tegen elke microfoon die aan staat dat hij de nieuwe Messias is en dat hij de perfecte bijbel gaat schrijven.
En zo ontstaat grote verwarring. Want waarom de bijbel en niet de koran? Is Agca soms christen geworden? Wat fluisterde de paus tijdens dat befaamde bezoek in zijn oor? Is Agca nog steeds wel een Grijze Wolf? Als hij de nieuwe verlosser is, waarom heeft hij dan de paus willen vermoorden? Wie heeft hem trouwens de middelen verschaft voor de aanslag op de paus? En als Agca de ultieme bijbel heeft uitgegeven, wat moeten de moslims dan met hun koran?
Een heleboel vragen dus die nog steeds op antwoorden wachten. Maar gelukkig worden de problemen die met de publicatie van de spiksplinternieuwe bijbel veroorzaakt gaan worden door Agca zelf op de lange baan geschoven. Want voor die nieuwe bijbel heeft hij een biografie getikt, die binnenkort uitkomt. Daarin kunnen we misschien lezen wie verantwoordelijk waren voor de aanslagen die jonge jongens als Agca uitvoerden. En als we die informatie hebben en Agca dankzij de verkoop van de biografie zijn kostje heeft gekocht kunnen we weer ons hoofd breken over die andere dringende vragen.