Alle sporen werden uitgewist: door de nazi’s toen het Rode Leger in 1943 Kiev naderde, later door Stalin. Voor hem moest de heldhaftige strijd van de Rus centraal staan; voor het leed van de jood was geen plaats. Die stilte duurde tot de dichter Jevgeni Jevtoesjenko in 1961 het gedicht Babi Jar publiceerde in Literatoernaja Gazeta:

Boven Babi Jar, daar staat geen monument.
Een steile helling – de ene ongehouwen grafsteen
Bang ben ik.
Ik ben nu oud, oud als het Joodse volk.
Ik denk nu
Jood te zijn.

Sjostakovitsj zette het gedicht op muziek in zijn dertiende symfonie. Daarin hoor je het geluid van een kerkklok, dissonante klanken van koperblazers en een bassenkoor dat unisono het gedicht van Jevtoesjenko inzet.

‘Twintig jaar lang is er hier in Babi Jar geen verwijzing geweest naar de massamoord’, schrijft Katja Petrowskaja in Misschien Esther, ‘geen monument, geen steen, geen plaat. Op het moorden volgde het zwijgen.’ In haar boek vertelt de in Kiev geboren en in het Duits schrijvende Petrowskaja (1970) over verschillende generaties van haar familie, vooral tijdens het nazisme en het stalinisme.

Petrowskaja maakte twee jaar geleden grote indruk op de Tage der deutschsprachigen Literatur in het Oostenrijkse Klagenfurt, een jaarlijkse literaire bijeenkomst waar schrijvers nieuw geschreven werk voorlezen. Ze proberen daarmee publiek en vakjury van hun literaire kwaliteit te overtuigen. Petrowskaja won met het fragment dat zij voordroeg de Ingeborg-Bachmann-Preis. Ook over het boek dat rond dit fragment is ontstaan en vorig jaar bij Suhrkamp verscheen, waren Duitse critici lovend. Nu is het boek in het Nederlands vertaald door Wil Hansen. Hij heeft de lichte toon die Petrowskaja voor haar zware onderwerpen kiest, maar ook de woede en bitterheid die soms uit haar zinnen spreken, in soepel Nederlands overgebracht.

Misschien Esther is een losse verzameling van reizen, onderzoek en herinneringen, met hoofdstuktitels als ‘Google zij dank’, ‘Facebook 1940’, ‘In het archief’ en ‘Babi Jar’. Wat opvalt zijn de losse toon, de trefzekere details en de grote spanwijdte van de vertelling. Het boek beschrijft niet alleen verschillende generaties, maar speelt ook in verschillende landen: niet alleen in Duitsland en Oostenrijk, maar ook in Polen, Rusland en Oekraïne – en daarmee dus ook in gebieden die de laatste tijd sterk in de belangstelling staan.

‘Ik dacht dat je alleen maar hoefde te vertellen over de paar mensen die toevallig mijn verwanten waren om de hele twintigste eeuw meteen in je zak te hebben’, schrijft Petrowskaja zelfbewust. In haar geval klopt dat ook. Aan de hand van archieven, foto’s uit familiealbums en internet is ze op zoek gegaan. Ja, ‘Google zij dank’ – maar Petrowskaja voert ook een ongelijke strijd met internet. Ze komt, als ze op zoek is naar het strafkamp bij Salzburg waar haar grootvader verbleef, alleen vakantiehuisjes en ‘zwempret’ tegen.

In de glimlachende Stern herkent Petrowskaja trekjes van haar familie

Het is niet gemakkelijk om literair overtuigend over een bezoek aan een gevangenenkamp uit de Tweede Wereldoorlog te schrijven. Het wordt al snel gezwollen, pathetisch, of clichématig. Petrowskaja slaagt er wel in, door te kiezen voor het perspectief van een open, nieuwsgierige kleindochter en voor kleine, ontroerende details. Zoals de ontmoeting met ‘Adi’, een in de oorlog geboren Adolf, die de Russische begraafplaats bij het voormalige kampterrein verzorgt. De man heeft een idylle gecreëerd, alsof hij zich door middel van de graven wil verzoenen met zijn naam.

Aan de hand van haar oudoom Judas Stern vertelt Petrowskaja een onbekende episode uit de Duits-Russische geschiedenis. Stern pleegde in 1932 een aanslag op een hoge Duitse diplomaat in Moskou. In de rechtszaal maakte hij een mesjogge indruk, vergelijkbaar met Marinus van der Lubbe na de brand in de Rijksdag. Beeldend beschrijft Petrowskaja de rechtszaak, waarbij de uitkomst bij voorbaat vast staat: ‘De prachtige rechtszaal, de lachende gezichten. In het midden een onzekere man met zwarte, fonkelende blik, die hakkelend praat en die door iedereen die erover schrijft, wordt omschreven als dwaas en labiel, zijn gezichtsuitdrukking varieert van dof broedend tot scheef en onnozel glimlachend.’ In de glimlachende Stern herkent de schrijfster trekjes van haar familie, voor wie een grap maken belangrijker is dan een juist antwoord geven.

De afgelopen jaren verschenen er in Duitsland meer knappe romans met familiegeschiedenissen, zoals Uwe Tellkamps Der Turm en Eugen Ruge’s In Zeiten des abnehmenden Lichts. Bij Petrowskaja is de verteltrant minder episch en persoonlijker; ook de vorm is eigentijdser. Misschien Esther is als de trein die de schrijfster aan het begin van het boek van Berlijn naar Warschau brengt, de trein ‘die er als een volbloedpaard uitziet zoals hij daar opduikt uit de mist, een exprestrein die zich wel aan het spoorboekje houdt, maar tegen de tijd in beweegt’.

In die reis naar het verleden laat Petrowskaja ook de kracht van de verbeelding zien, zoals bij het gedicht van Jevtoesjenko: ‘De mensen belden elkaar op, vertelde mijn moeder, we huilden van geluk dat er nu eindelijk openlijk over het ongeluk werd gesproken. Een Russische dichter had zich het lot van de Joodse slachtoffers aangetrokken, van alle slachtoffers, het leek een wonder. Het leek alsof dat wereldongeluk niet meer dakloos was, alsof de eer van de herinnering was hersteld.’


Katja Petrowskaja, Misschien Esther. Vertaald door W. Hansen. De Bezige Bij, 239 blz., € 18,90.

Vielleicht Esther, € 19,90


Beeld: Felix Lembersky, Executie. Babi Yar, 1952. Olie op canvas (Private Collection, Boston, MA)